Leder

Leder

23. oktober 2018

 

Vi skriver oktober 2018. Det er høst, og i dag våknet jeg til rim på bakken og grantrær tyllet inn i hvite, trolske duggtråder.

Høsten har alltid vært min tid, og for våre hunder med pels må det også være langt mer behagelig enn sommerens tropetemperatur.

Vi kjører alltid opp tempoet i redaksjonen på høsten, og jeg tror du vil finne mye spennende i dette bladet. Journalistene mine er garvede jenter, som vet både hva en hundeeier liker å lese, og hva som bør være gnagbart og tyggbart.

Vi blir med psykolog Johanne S. Refseth og hunden Alma på tur. Inn i skauen, og fra soveposen får vi servert “psykologi til folket”. Hun snakker folkelig om det å takle vanskelige følelser i hverdagen, og at både hund og turer i skogen gjør godt for kroppen. Både puls og blodtrykk senkes merkbart etter en skogstur. Forskning viser også at hunder gir oss lavere blodtrykk og en mer jevn hjerterytme, kort sagt går nivået av stresshormoner ned. Hunder har en beroligende effekt på oss. Takk for at vi fikk være med deg inn i soveposen, Johanne!

Høst er jakttid. Stadig flere jenter “spikrer” sine trofeer og viser vei for oss andre. Å jakte med hund og oppleve den i arbeid, er en opplevelse. Alle dens sanser blir brukt. JegerStine, eller Stine Hagtvedt fra Østerås, elsker jakt. Hennes nye venn er også en tøffing. Hun har valgt en basset fauve de bretagne. En skikkelig fyrig franskmann som ikke er det minste redd. Den svikter aldri, selv om den blir utfordret på villsvin. Stine tar utfordringer, og har jaktet seg gjennom 18 fylker. Ingenting gjør henne så lykkelig som å få jobbe seg gjennom naturen sammen med sin franske venn.

Her i Norge har vi vært flinke til å ta vare på våre ressurser både gjennom jakt og annen innhøsting. Vi har flere ganger i redaksjonen spurt oss selv hvorfor vi ikke høster mer fra naturen, og tilbyr og tilbereder godbiter selv. Er det enklere for oss å gå på butikken og kjøpe “snacks from China”? Hund&Fritid støtter vårt hjemmemarked, og oppfordrer alle til å bruke mer kortreist mat til våre hunder. Levergodbiter, tørket hjerte og kjøtt med mer. Din hund vil digge det.

Helt fra vikingtiden har vi spist tørrfisk, noe som er dokumentert bra for kroppen. Vi besøker Bø i Vesterålen, og den største produsenten av tørrfisk. Kommer du ikke fra kysten og ikke har sett en tørrfisk før, blir det kanskje fjernt å servere hunden det. Men: Bli kjent med tørrfisken. Det er noe av det beste du kan gi din hund. Ingen tilsetningsstoffer, kalorifattig, full av gode omega-3 fettsyrer, B-12, D- vitaminer mm. Rasen denne gang er tervueren. En aktiv hund som liker å bruke både hode og kropp. Denne hunden er en stolt type, den er vaktsom, aktiv og energisk. Den har liksom både gjeterhundens verdifulle evner og en god vakthunds egenskaper. Dette er en hund man kan si er – Alltid beredt!

Kos deg med bladet. Vi gleder oss helt vilt til Dogs4All, og håper du kommer!
Ha en super høst! Tenk enkelt! Tenk kortreist! Stress ned!

Astri Solheim Eikaas
Ansvarlig redaktør

Annonser: