Leder

Kjære leser

6. mai 2019

 

Vi skriver mai, og opplever i disse dager både vår og sommer på en gang. Det er en egen optimisme med våren, når naturen våkner opp etter en lang vinter. Våren er også den store valpetiden, og i denne utgaven finner du litt ekstra valpestoff. Lukten av en valp, mykheten, så sårbar og så vakker.

Dette er en eventyrlig tid for mange, men også litt utfordrende. Fra de myke valpene til utagering: Dette er også en virkelighet for mange hundeeiere. Vi presenterer en sterk faglig artikkel om emnet, skrevet av atferdsveterinær Gry Eskeland. Hun har også spesialkompetanse på utredning av medisinske årsaker til problematferd, i tillegg til medisinering av frykt/stress og aggresjonsproblemer. Hund&Fritid har inngått et samarbeid med Dyreatferdsenteret, som vil dele av sin kunnskap om ulike emner når det gjelder hund.

Oppdrett har blitt populære sider. Hund&Fritid synes det er en fin måte å bli kjent med de ulike rasene på, med en oppdretters erfaring. Denne gangen besøker vi Kennel Adorea, og Gunn Tove Espeland fra Arendal. Hun har kjærlighet til mer enn en rase, men det er tolleren hun setter øverst. Når Gunn Tove planlegger å pare hundene sine, er helsen og mentaliteten til avlshundene den viktigste faktoren. Når hun velger hannhunder skal stamtavlene være noe hun vil ha inn i avlen sin, i tillegg til at hun ser på de samme tingene som helse, mentalitet, bruksegenskaper og eksteriør, forklarer hun. Både toller og ridgeback er raser som opprinnelig er skapt for å brukes, og å bevare disse egenskapene krever at hannhundene som skal pares med hennes tisper ikke er valgt tilfeldig.

Mange elsker border collien, kanskje ikke så rart at den topper listen for den mest populære rasen. Det er en virkelig flott og lærevillig hund. Den sjarmerer oss i senk, er lett på foten, arbeidsvillig og kan brukes innen mange grener av hundesport. Vi har blitt kjent med saueeier Jane Kristiansen fra Snarum i Buskerud, og hennes tanker om rasen. Hun har god kunnskap om rasen, og synes det er synd at rasen også troner statistikken over den rasen som er mest omplassert. Kanskje ikke så
rart; dette er en rase som trenger mye oppfølging og trening for å få det beste resultatet, og det krever innsats og timer med trening av eier.

Fra neste utgave vil bladet også komme ut i Sverige via den største kioskkjeden Pressbyrån. Gjennom flere år har vi hatt etterspørsel fra Sverige, så nå kjører vi på. Nyt deilige maidager, og sommerdager med fønvind i juni!

Hilsen Astri og elghunden Birk

Annonser: