Elghunder og elgjakt


Den klare høstlufta skjerper hjernen, og man har i forkant gjort hjemmeleksa. Jaktstøvlene er impregnert, og både bikkja og jeger er i toppform – tenker vi. Hva passer vel bedre da enn å bli kjent med de to kongene, den grå og svarte elgbikkja?

Elghunder nedstammer fra ulven. Våre forfedre jaktet side om side med gråbein i en årrekke. Vitenskapelige funn viser at hund og ulv trolig ble atskilt for ca. 135 000 år siden. Fra den tid ble den ville ulven temmet og ble menneskets hjelper. Historien sier at jegerfolket som var bosatt i Europa for 8 000 til 10 000 år siden hadde trolig ulike hundetyper. I Västergötland i Sverige fant man et hundeskjelett som var 9 000 år gammelt som hadde flere likhetstrekk med dagens elghund, dog var den større.

Å påstå at den første elghunden var norsk, blir derfor vanskelig. Vår norske elghund har nok mange aner, uten at vi med sikkerhet kan si hvordan utviklingen har skjedd. Arkeologer tror at elghunder for første gang ble avbildet på helleristninger fra bronsealderen. Flere skjelettfunn støtter oppunder dette, og vi vet at blant annet vikingene brukte spisshundlignende hunder i jakt.

Interessen for elghund har i alle år vært der, men med svingninger. Norsk historie sier at det fantes en stamme med grå elghunder i Skandinavia, og to typer med spisshunder, hvor den ene var sort med kort og glatt hårlag.

Grunnet høy ulvebestand, lite elg og hard jakt fra 1700-tallet til det neste århundret minsket interessen for den grå elghunden, og antallet ble drastisk redusert. Samene var derimot flinke til å bruke den sorte elghunden i jakt på bjørn, så antallet av den sorte elghunden var trolig høyere. Med tiden ble ulvestammene redusert, og en jaktlov med forbud på elgjakt i hele seks år kom i 1818. Loven førte til at bestanden vokste, og interessen for grå elghund våknet igjen. Den har med årene økt gradvis, ettersom den nå ansees som en god familiehund, og ikke bare forbindes med jakt.

Norsk elghund, grå

Den norske elghunden, grå, er Norges nasjonalhund. Den er systematisk avlet frem som jakthund, og har sterke jaktinstinkter. Rasen har vært brukt i nesten all slags storviltjakt. Myten om rasen er at den var stri, også mot mennesker, dersom den skulle være en riktig god elghund. Men dagens elghunder har et godt gemytt og er hengivne overfor sine eiere og familier. Det sies at rasen liker å ha en sterk leder, og liker å være i aktivitet.

2 sorte skjønnheter fra Lærdal: Diva og datter Tuva (valp)og snart klar for jakt og fjellturer.

Sort elghund er en gammel rase som stammer fra lokale spisshundraser i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Som egen rase har de eksistert siden midten av 1800-tallet. Den er den minste av elghundrasene. Den sorte elghunden er en rolig, hengiven hund som knytter seg til familien. Rasen fremstår som uredd og psykisk sterk. Disse egenskapene var tidligere verdsatt i tett dyrekontakt og på jakt etter bjørn. Den sorte elghunden har vist seg godt egnet som bandhund og har gjennom systematisk avl blitt en spesialist på denne jaktformen ifølge Elghundforbundet.

Mosjon

De dagene hunden ikke er på jakt, bør den få andre arbeidsoppgaver og regelmessig med mosjon. En kraftig elghund kan bære kløv, trekke pulk, trenes til å gå i spor og gjennomføre lydighetsøvelser. Elghundene trives best på tur i skog og mark, og selvfølgelig på jakt ettersom den er avlet fram for dette.

Jakt

En elghund bruker alle sanseorganene når den er på jakt. For å fungere på jakt må den ha god kontakt med eier. For å bygge opp denne kontakten er det viktig med lydighetstrening, dressur, sosialisering og gjensidig tillit og forståelse fra valpealder. En god jakthund må ha evnen til å være selvstendig, selvsikker og modig. Ellers kan den komme i farlige situasjoner under elgjakta. Løshunden må ha en klar og tydelig stemme, bandhunden må derimot være rolig og stille selv når den ser dyr. For å stille på jaktprøve er det krav om at hunden er premiert på en offisiell utstilling, og at den er ID-merket. For å stille på løshundprøve må hunden ha sporprøvebevis med bestått fersksporsprøve med minst syv poeng.

Relaterte nyheter

Gudbrandsdal Elghundklubb arrangerer ungdomsmesterskap i løshund. Dette er visstnok historiens første ungdomsmesterskap for løshund. Mesterskapet arrangeres som én dags samlet løshundprøve. Dato for arrangementet er satt til fredag 11. november, på Rustberg Camping, Øyer.

Les mer om norsk elghund/kilder:
Norsk Kennel Klub, www.nkk.no
Elghunder og elgjakt, av Kåre Vidar Pedersen og John Unsgård. Tun Forlag, 2010.
Elghunder. Håndbok om hunderaser. Tun Forlag, 2007.
Elghundforbundet, http://www. elghundforbundet.no

Siste

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Les også

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder....

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner...

Hva gjør jeg? Valp og inne-tissing.

Stort sett skal valpen slutte med dette 4-5 uker...

Når hunden spiser gress

Du har sikkert sett det: hunden din nærmest beiter...

17.mai er vi så glad i: Mye lyd og masse bråk

Masse folk, trommer og hornmusikk. Hurra-rop og høye lyder. Ta hensyn til hunden, og den må ikke være med i det verste bråket. Det finnes...

Perfekt for 17.mai – Kokt kald laks og bobler

Hva med å ha god tid til selve dagen og familien. Med litt planlegging i forkant så kan du nyte dagen, smake på boblene,...

Gordon setter – en prakfull høyfjellshund

Gordon setteren tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til, og oppstod trolig i Skottland på midten av 1500-tallet. En tøff og arbeidsom jakthund,...