Rase

Fransk bulldog: Sjarmtrollet med oppstoppernese

9. desember 2011

 

Fralle, bulle eller frenchie – kjært barn har mange navn. Dvergmolosseren er en utmerket selskapshund og en hengiven og modig hund med mange kvaliteter.

De lærde strides om dens opphavsland, men F.C.I. har vedtatt at Frankrike er dens hjemland. Man antar at rasen stammer fra romerske molossere. Den har et trivelig utseende og er en våken og intelligent hund, utpreget hengiven mot sin familie. Mange vil nok helt klart knytte dens opphav til engelsk bulldog. Såkalte ”toy bulldogs” ble fra 1840-årene eksportert til Frankrike. Dagens franske bulldog er et resultat av krysninger fra 1880-årenes Paris.

Le bouledogue français

Det var først i 1880 at rasen fikk et internasjonalt gjennombrudd. Franskmennene var sjarmert av sin rase, men til tross for det var rasens ”logg”, eller stamtavle, ganske tilfeldig. Fra 1890-tallet gikk de under betegnelsen engelsk bulldog. I samme periode skrev franskmennene standarden på le bouledogue français. Det var stor uenighet om opphavslandet skulle være England. Det er å understreke at også amerikanske oppdrettere skal ha mye av æren for utviklingen til rasens standard. Modig liten klovn Standarden sier at rasen skal være modig, livlig og hengiven. Den franske bulldogen elsker barn, og barn blir nok også meget sjarmert av denne ”lille” klumpen med det skøyeraktige uttrykket. Den elsker å leke og er også over middels tålmodig. Rasen er lettlært, men har likevel sine egne meninger.

 Les mer i Hund&Fritid 8/2011.

 

*For mer om rasestandarder, se NKK.

Annonser: