Irsk ulvehund

Stolt, gigantisk, vakker og majestetisk kan vel denne kjempen av en hund kalles hundenes konge.

Og skal vi tro våre egne kongesagaer kom den første ulvehunden til Norge allerede på 800-tallet. Gunnar jarl skal nemlig i sin tid ha fått en irsk ulvehund i gave av kong Myrkjartan i Irland. Irske ulvehunder var på den tiden forbeholdt fyrster og konger og var ofte en høyt aktet gave dem imellom. Hvor gammel rasen er og hvor den opprinnelig kommer fra, vites ikke med sikkerhet, men gravfunn i blant annet Wales antyder en alder på mer enn fem tusen år. Første gang vi med sikkerhet finner rasen omtalt er i et brev fra Symmachus skrevet i år 39 e.Kr. til sin bror Flavianus som da var i England. I dette brevet takker han for de syv ulvehundene han hadde mottatt. Han skriver blant annet «De er større enn føll og vakte skrekkblandet beundring hvor enn de viste seg».

Irsk ulvehund tilhører myndene og er en stor, hetsende jakthundrase. Den er en av verdens største hunderaser og ble opprinnelig avlet for å jakte ulv. Før i tiden ble den irske ulvehunden brukt til jakt på alt av storvilt, og den ble også brukt som krigshund. De ble da trent til å rive en rytter ut av salen eller ut av krigsvognen. Hundene var berømte for sin enorme størrelse, sin skjønnhet, styrke, sitt mot og lojalitet overfor sine eiere. Opp gjennom historien hadde det irske folk vanskelige tider, og hundene ble holdt til jaktformål siden landet var oversvømt av ulv, men når disse ble utryddet gikk antallet hunder sterkt tilbake og ble hovedsaklig holdt som statussymboler. Før den irske oppstanden i 1798 ble alle hunder uten munnkurv drept, og etter oppstanden utlovet engelske styresmakter lik belønning for hodet av en irsk, katolsk prest og en irsk ulvehund. De var nær ved å bli utryddet før de ble gitt en ny sjanse av en offiser med navn G. A. Graham, i nært samarbeid med major Garnier. De beste tispene ble parret med blant annet grand danois, skotsk hjortehund og borzoi for å finne tilbake til ulvehundens opprinnelige form og størrelse. I 1881 hadde dette avlsarbeidet ført frem til den rasen vi i dag kjenner som irsk ulvehund.

Les mer i utgave 7/2011

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...