Et klikk i riktig retning: Positiv påvirkning av atferden

Finn fram klikkeren, og du vil få raskere innlæring, presisjon, pålitelighet og bedre kommunikasjon med hunden din. Det gjelder å forme hunden med et klikk av gangen.

Å trene med positiv forsterker er et godt utgangspunkt. Det gjelder å forstå hundens atferd og ta utgangspunktet i den. Klikker er en snarvei til å belønne atferd hos hunden som du ønsker mer av, men det krever rask tenkning. Finn fram klikkeren, og du vil få raskere innlæring, presisjon, pålitelighet og bedre kommunikasjon med hunden din. Det gjelder å forme hunden med et klikk av gangen…

Klikker

Klikker er en plastboks med en metallklikker som gir et signal. Klikket som i utgangspunktet er uten betydning, blir presentert før eller mens man gir hunden en godbit. Klikket er en bro over tiden mellom når hunden har gjort seg fortjent til godbiten og når godbiten er gitt til hunden. Klikket forteller hunden akkurat hvilken atferd det er du ønsker å belønne. Hunden vil etter hvert jobbe for å nettopp få deg til klikke, hunden viser en intensjon «Hei, jeg fikk deg til å klikke.» «Se på meg, jeg skal gjøre det igjen.»

Når jeg trener min border collie, bruker jeg aktivt klikker. Hos border collien går alt veldig fort, og man må være nøye på timing og belønning av ønsket atferd. Med klikket kan jeg fortelle hunden min akkurat hva det er jeg ønsker av han. Så «kjøper» jeg meg litt tid på å belønne han. Hvis jeg for eksempel trener kontakt, det er det jeg ønsker å belønne, og hunden min gir meg god kontakt som jeg ønsker å belønne, må jeg hente frem godbiten fra lomma. På den tiden kan hunden min ha sett bort, kanskje han nå har fokuset på en fugl. Når jeg da gir ham godbiten, så er det «se på fuglen» som jeg belønner og ikke kontakten med meg, som jeg i utgangspunktet ville belønne. Hvis jeg derimot klikker idet hunden ser på meg, har jeg fortalt hunden at det er nettopp den atferden jeg ønsker, og jeg kan finne godbiten og belønne. Hun har lært at klikket betyr bra og godbit.

Klikket er også et sluttsignal, jobben er gjort. Klikket avslutter atferden.

Les mer i utgave 1/2011

 

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...