Om du skal ha med hunden på ferie i sommer, enten det er innenlands eller utenlands, er det visse ting som er lurt å huske på for en vellykket ferie – uten ubehagelige overraskelser.
Vaksiner og ID-merking
Her til lands har vi få farlige sykdommer på hund og få sykdommer som smitter fra hund til menneske. I andre land er det litt annerledes, så det er viktig å sjekke regelverket for vaksinering før man reiser. Skal man utenlands må hunden være ID-merket, vaksinert og fått ormekur før hjemreisen til Norge, og du må huske å ha med deg gyldig vaksinasjonskort. Har du ikke det, vil du få problemer på grensen. Skal du til EU/ EØS-området, må hunden vaksineres mot rabies. Ved reise til Sverige må hunden behandles mot revens lille bendelorm, rundt 48 timer før innreise til Norge igjen. Disse tablettene før du kjøpt reseptfritt på apoteket. Mattilsynet advarer i tillegg mot hundesykdommene leishmaniose og den brune hundeflåtten som er vanlige i middelhavsområdet og i Sør-Europa. Snakk med veterinær om forebygging.
Flått
Enten man ferierer hjemme eller i utlandet, bør hunden beskyttes mot flått. Hunder kan bli svært syke av flåttbitt hvis de smittes av borreliabakterier, og de vanligste symptomer 05/2012 H&F 17 på smitte er at hunden ikke vil spise, nedstemthet, slapphet, smerter i ett eller flere ledd og halting, samt feber. Det er de reseptbelagte flåttmidlene som anbefales som beskyttelse, og er man i områder med mye flått, sjekk nøye over hunden hver dag. Flåtten fjernes lett med en flåttpinsett.
Hund i bil
Hvert år dør flere hunder av heteslag etter å ha blitt etterlatt alene i bilen, mens solen steker på utsiden. Selv i skyggen stiger temperaturen raskt inne i bilen på varme sommerdager, så la aldri hunden være alene i bilen om det er varmt. Om uhellet først er ute, kontakt veterinær umiddelbart. På vei til veterinær kan du kjøle ned hunden med et fuktig håndkle. Husk at også hunder kan bli bilsyke, så luft hunden skikkelig før lange bilturer og stopp og ta pauser underveis. Det finnes også medikamenter for hunder som blir syke eller stresset. Hunden må også sikres skikkelig i bilen, helst i et bur.
Varme og bading
Om dere skal tilbringe mye tid på stranden, husk å ta med rikelig med vann til hunden, og den må ha tilgang til skygge. Noen raser tåler varmen dårligere enn andre, så ta hensyn til hunden din. Hunder kan også få våteksem og utslett ved bading, så husk å skylle av hunden om den har badet i saltvann, og tørk den godt etter den har badet, særlig om du har en langhåret rase.
Les mer i Hund&Fritid 5/2012