Tidvis rett fra valpefabrikken, teipet og gjemt i en bil, fraktet i mange timer uten mat og drikke. Reisen over grensen er en reise på liv eller død for smuglerhundene.
For ti år siden var det ingen hunder blant dyrene som ble beslaglagt på grensen. Nå skjer det rett som det er. Svartebørssalget av hunder er et omfattende problem, hvor bakmennene skaffer seg lettjente penger gjennom ulovlig innførsel og salg av hunder. Om du går i tanker om å kjøpe en hund, så gjør leksa di først. Det florerer av useriøse annonser på nettet, og om et tilbud virker for godt til å være sant, er det gjerne det. Vær kritisk til oppdretter og selger, og pass på så du ikke blir en av dem som ender opp med en syk hund og ikke minst bidrar til å opprettholde dette illegale markedet.
Jevn strøm
I januar i år ble en polsk mann stoppet på grensen da han prøvde å smugle fem små valper av rasen pommeraner inn i landet. Valpene var forsøkt godt gjemt inne i bilen, under pappesker og matter, og bar preg av å ha ligget der en god stund for de lå i masse avføring og urin. Dette er dessverre ikke et sjeldent syn hos tollvesenet.
– Vi opplever ikke noen voldsom mengde av hunder som blir beslaglagt, men det er en jevn strøm. Vi stopper fra tid til annen hunder som blir forsøkt smuglet ulovlig inn i landet, sier kontorsjef i Tollvesenet, Wenche Fredriksen.
Lettvinte penger
Hun forteller videre at det er forskjell på de som blir stoppet på grensen og ikke har vært klar over reglene for innføring av hund til landet, og de som bevisst smugler inn hunder og motivet er penger.
– De hundene er ofte i dårlig forfatning og bærer preg av ikke å ha hatt det så bra, sier hun. Hundene blir ofte brakt inn fra østeuropeiske land, og særlig Polen har et stort marked for denne handelen. Etterspørselen er stor, og fattige ser sitt snitt til å tjene penger. Hundene blir kjøpt svært billig i hjemlandet og selges dyrere til betalingsvillige nordmenn, men mye billigere enn hva disse hundene koster hos oppdretterne her i landet. Tollvesenet opplever at det er alle slags hunder som blir smuglet over grensen, både store og små.
– Vi ser alle slags raser. Men den siste tiden har det kanskje vært en overvekt av miniatyrhunder, sier Fredriksen.
Les mer i utgave 3/2012