Ung oppdretter

Katharina Hesbø fra Asker er bare 23 år, men har allerede hatt to valpekull på sin pinscher, Lissa. Hun mener at alder ikke har noe å si for seriøsiteten på et oppdrett.

Allsidig rase

Katharina er en ung dame med masse energi. Hun har fokus på alt det en god og seriøs oppdretter bør gjøre, både arbeid før og etter en paring, preging av valpene og etter hvert oppfølging av valpene i nytt hjem. Katharina fikk sin første pinscher fra Sverige i 2008. Hun falt for rasen, som består av en god del vakt- og jakthundegenskaper. Det mange ikke vet, er at det er en svært allsidig rase som kan brukes til det meste. Lissa (4) debuterte både i vanlig agility- og hoppklasse i fjor, der de fikk både en andre- og en fjerdeplass i konkurransen. Lissa er også den eneste pinscheren som er godkjent ettersøkshund her i Norge.

Ellers er de ypperlige familiehunder og sporhunder og kan være med på det meste av aktiviteter. De er ofte lettlærte og førerorienterte så lenge de motiveres riktig.

Viderefører gode egenskaper

Lissa har alltid vært en svært omgjengelig og sosial hund. Det var en av grunnene til at hun ble valgt ut i avl. Pinscheren kan ofte være reservert overfor mennesker, og Katharina ønsket derfor å videreføre Lissas sosiale egenskaper. Lissa er også svært førerorientert. Hun har bevist gang på gang at hun har gode arbeidsegenskaper og har gjort det godt i utstillingsringen. Katharina mener det er er viktig å videreføre eksteriørmessig riktige og friske hunder. – De skal også være trygge og omgjengelige familiehunder, men helst kunne vise interesse for å brukes i f.eks. spor eller andre hundeaktiviteter også. Det er viktig å bringe utenlandsk blod inn i rasen rett og slett for å unngå innavl. Pinscheren er en relativt liten rase her i landet.

Alder ingen hindring

Hittil har ikke Katharina møtt på noen potensielle valpekjøpere som har stilt spørsmålstegn ved alderen hennes. – Det er ikke alderen som avgjør om man er en god oppdretter eller ei. Heller hva man legger i oppdrettet sitt og hva man gjør ut av det. Man lærer noe om hund hele tiden. Men det er viktig å være åpen for å utvikle seg og lære mer både som hundeeier og som oppdretter. Jeg har ikke samme erfaring innen oppdrett som en som har holdt på i mange år. Hadde jeg vært 40 år og nettopp hatt mitt første valpekull, ville jeg fortsatt vært en uerfaren oppdretter, uavhengig av alder, sier Katharina.

Bruk tid

Katharina mener at en seriøs oppdretter bør bruke god tid på å finne riktige foreldredyr og videreføre sunne og friske gener. Hun bruker også god tid på å prege valpene positivt før de flytter. Det er viktig med sosialisering både med barn og voksne, menn og kvinner, og at de får hilse på andre hunder. Miljøtrening som f.eks. bilkjøring og mestring av nye og fremmede oppgaver, er viktig for hunden. Det å undersøke en ny hage eller et fremmed rom er noen grunnleggende ting valpene bør ha vært igjennom før de flytter. Det er viktig at oppdretters ansvar ikke slutter etter overtagelse av valpen. At valp og ny eier følges godt opp og har god dialog frem til hunden blir voksen, er også viktig.

Les mer i Hund&Fritid 6/2012.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...