Aller lykkeligst er den selvfølgelig når den får gjøre det den er avlet til, nemlig jakte fugl. Det finnes mange forskjellige fuglehundraser, med forskjellige egenskaper, utseende og gemytt. Vorstehere, settere, retrievere, spaniel-raser med mange flere er alle opprinnelig avlet til fuglejakt, men i dag brukes mange av dem til mye annet også, slik som trekk, kløv, forskjellige hundesporter, redningsarbeid eller rene turvenner. Noen egner seg bedre på jakt enn andre, og vurderer man en fuglehund, er det mange ting å ta hensyn til. Fuglehundene deles opp i tre grupper; stående, støtende og apporterende fuglehunder. Navnet på rasene beskriver arbeidsmåten til hundene, og de er hver for seg tilpasset jegernes forskjellige krav ved jakt.
Stående fuglehunder
Stående fuglehunder kan igjen deles inn i engelske og kontinentale raser, hvor vi finnere setterne; engelsk, irsk og gordon, samt pointere blant de engelske, og vorsteh, münsterlander og weimaraner samt mindre utbredte raser blant de kontinentale. De engelske rasene kjennetegnes ved at de er mer rendyrkede fuglespesialister, og de er som oftest i stand til å avsøke større områder. De kontinentale rasene er ikke avlet kun for fuglejakt, men skal også kunne jakte småvilt slik som grevling, eller skadeskutte dyr. Den stående fuglehundens arbeidsmetode er å avsøke terrenget foran jegeren og ta stand når den lokaliserer fuglen. Jegeren kan da gå bort og be hunden reise fuglen, for så å felle den. Hunden skal da apportere fuglen. Stående fuglehunder egner seg best der vilttettheten ikke er for stor og har evne til å avsøke store områder.
Støtende fuglehunder
I denne kategorien finner vi alle spanielrasene og wachtelhund, og disse gjør det best i viltrike områder. Støtende fuglehunder kjennetegnes ved at de nøye avsøker området foran og ved siden av jegeren innenfor haglehold. Når den finner fuglen, skal den få den i lufta så raskt som mulig, slik at jegeren kan felle den. Fuglen skal ikke forfølges når den flyr, og hunden skal apportere det felte viltet på kommando.
Les mer i Hund&Fritid 7/2012