Rase

Pumi

12. oktober 2012

 

Den sjarmerende gjeterhunden er en utmerket lydighetshund og vet å bruke energien i agility. Pumi er hund som liker å bruke hele kroppen, inkludert hodet.

I Norge er den fremdeles litt ”ny” som rase. Reiser en derimot over kjølen, har svenskene for lengst latt seg sjarmere av denne fantastiske hunden. Den er meget velegnet innen både lydighet og agility.

Liker trim

Pumien liker å holde seg i form. Den trenger daglige doser av fysisk utfordringer og mosjon. I tillegg må den ha mentale stimuli og hjernetrim. Hvis ikke pumien får det, kan den finne på sine egne ablegøyer og unoter, noe man bør forhindre. I utgangspunktet er dette en ungarsk gjeterhund, som har hatt et høyt aktivitetsnivå på gårdene. Den har en terrieraktig karakter, og ble tidligere brukt til å gjete storfe, samt å holde tritt med rottene på gårdene. Noen mener det er mye lyd i en pumi, så det gjelder tidlig å lære den grensesettingen her, når og hvor kan den bjeffe.

Sjarmerende

Den har et nydelig vesen. De morsomme ørene gjør at hunden får et gøyalt ansikt som minner oss om en koalabjørn. Den kan være noe vaktsom mot nye mennesker, og det er derfor ekstra viktig med en god sosialisering fra valpestadiet av. Den mest vanlige fargen er grå, og de morsomme ørene skal nappes.

Livlig sjel

En pumi er en livlig, rastløs og modig hund. Den kan være støyende, kanskje fordi den alltid forventer at noe skal skje. Den er klar til arbeid, når som helst. Mest oppmerksomhet får den nok på grunn av sitt deilige utseende. Den bølgete pelsen med krøller og de deilige ørene gjør den til et sjarmtroll som får oppmerksomhet.

Les mer i Hund&Fritid 7/12.

Annonser: