Flyball – fartsfyllt moro

BALLGAL: For hunder som elsker baller er dette en super aktivitet hvor de får
brukt både hodet og kroppen. Hunden vipper selv ut tennisballen ved
å trå med potene på flyballboksen.

Hastighet, spenst og apportering – For en ballgal hund må dette være selveste drømmen av en hundesport.

Ivrig og logrende, superlysten etter å få sette i gang, sitter kelpien Ilo med et årvåken blikk og bare venter på å få startsignalet. – JA! Kom Ilo!! Og i samme sekund spurter hun i vei, svever elegant over hindrene, henter tennisballen fra boksen, for så å bringe den samme vei tilbake med like stor iver. Det formelig lyser i blikket; En gang til? En gang til? – Hundene bare elsker dette, konstaterer Ilo`s eier og instruktør i Oslo Hundeskole, Ole Jan Kristiansen.

Voksende sport

Flyball er per i dag en av de raskest voksende hundesportene i verden, og er en stor sport internasjonalt. Nå har sporten endelig funnet veien til Norge også, og landets første flyballkurs ble avhold av Oslo Hundeskole på Melnes gård i fjor vinter, med stor suksess. Pådriverne bak sporten her til lands er Ole Jan Kristiansen og Dagfinn Olsen, og de jobber nå for å få i gang et skikkelig flyballmiljø. – Målet er å få opp interessen, introdusert sporten i hele landet og til slutt få satt sammen et landslag, forteller de ivrig.

Lagarbeid

Flyball er en hundestaffet hvor fire hunder konkurrerer sammen som et lag. Hundene skal hoppe over fire hindre, før de vender på en flyballboks der de plukker med seg en tennisball, for så å hoppe tilbake over de samme hindrene. Når en hund har passert det siste hindret, kan neste starte. Konkurranser kjøres i heat og går på tid. Per i dag er det om lag 15 ekvipasjer som trener aktivt, fordelt på lagene i Ski og Enebakk som ledes av henholdsvis Kristiansen og Olsen.

– Vi tenker kjøre en konkurranse oss i mellom på Dogs4All i november, og håper selvsagt da mange vil komme å se hvor gøy dette er.

GOD KONTAKT: Ole Jan Kristiansen og Ilo samarbeider bra og begge er like gira under trening.

Sporten passer for alle hunder, store som små, unge som gamle. I dag har de alt fra Jack Russel terrier, til doodler og blandingshunder som er med og trener, og har man en spenstig hund som liker å løpe og som liker baller har man en god forutsetning for å gjøre det bra.

– Mange tror at man for eksempel må ha en border collie for å gjøre det bra i en sånn sport, men det er helt feil. Her kan alle hunder være med og hindrene på banen blir stilt etter den minste hunden på laget. En forutsetning er imidlertid at hunden går fint med andre hunder, da det er en lagsport, forteller flyballentusiastene. Som i mange andre hundesporter er det forøvrig viktig at hunden er ferdig utvokst før man starter å trene, da hindrene kan være en belastning for hunden.

Latmannsagility

Til forskjell fra agility får ikke hunde-føreren være med hunden ut på banen, men må stå på startstreken og bare bruke stemmen for å lede å oppmuntre hunden. – Jeg liker å kalle det latmannsagility, ler Olsen. Dermed er det en sport som passer for alle hundeeiere også, aktive som mindre aktive. Han legger imidlertid til at man må være superfokusert på hunden og at man blir veldig gira selv også. Det er kjempeartig for både hund og eier, konstatere han.

Knytter bånd

Begge de to hundeinstruktørene er svært aktive i andre hundesporter også, og bruker flyballen som en fin avveksling. – Det er viktig at det ikke bare er jobb for hundene hele tiden, men at de får lek og moro også. Vi ser jo hvordan mer lek i hverdagen knytter et sterkere bånd mellom hund og eier. Generelt er vi også opptatt av at folk skal bruke hundene sine, og at ikke det bare blir de faste turene og samme rutinene hver dag. Det er utrolig artig å se hvor gira hundene blir når vi tar de med på flyballtrening og hvor mye de gleder seg til å sette i gang.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...