Hva er god sosialisering?

Når man henter hjem sin nye valp, får man antageligvis mange velmenende råd fra både venner og bekjente om at det er viktig å sosialisere valpen mye med andre hunder. Det folk ikke vet, er at all sosialisering ikke nødvendigvis er god sosialisering.

Sosialisering med andre hunder er viktig for at hunden skal lære seg å kommunisere best mulig, opprettholde og utvikle de sosiale egenskapene hunden er født med. Gjennom god sosialisering lærer hundene seg til hva som er lov og ikke lov, de lærer seg lettere å tilpasse seg forskjellige individer og det vil sjeldnere oppstå konflikter med andre hunder dersom man har en sosialt klok hund. Noen hunder er født sosialt sterke og klarer fint uten bevisst sosialisering fra oss mennesker å tilpasse seg forskjellige individer. Derimot er det noen hunder som ikke er det, og da må vi gi dem sjansen til å bli flinkere til å lære de sosiale egenskapene bedre.

Hunder lærer av hverandre

En av de viktigste fasene i hundens liv starter i valpekassa sammen med mor og søsken. Her lærer de å kontrollere bittet sitt, hvordan man leker sammen, å lese og ta hensyn til språk og de dempende signalene og flere andre viktige, sosiale egenskaper. Hvordan mor ter seg overfor andre hunder og mennesker kan ha svært mye å si på hvordan valpene vil oppføre seg når de forlater sin mor. En mor som er nervøs, stresset, bjeffete, territoriell eller har andre negative egenskaper, bør man derfor styre unna ved kjøp av valp. Hunder lærer av hverandre, på både godt og vondt. En valp som av forskjellige årsaker ikke har tilgang til en mor frem til den er åtte uker, vil kunne gå glipp av mye viktig lærdom. Det er derfor viktig å la denne hunden få andre trygge og voksne hunder til å være fosterforelder for den i denne sårbare perioden.

Grunnleggende sosialt behov

Hunder er sosiale vesener. En del raser og individer har større behov for å være sosial med sin egen art enn andre. I en del tilfeller av hunder som utagerer i bånd, har det vist seg å ha gode effekt ved å sosialisere hundene jevnlig i større grad enn de er vant til, ved siden av å trene på ikke å hilse i bånd med god avstand, av den enkle grunn at mange hunder er understimulert på sosial kontakt med andre hunder. Dersom de får dekket dette behovet, vil frustrasjonen og iveren etter å få hilse på tilfeldige hunder kunne avta i visse tilfeller.

Ingen er like

Alle hunder sitt sosiale utgangspunkt er forskjellig fra rase til rase, individ til individ. Hvor ofte og hvor mye man skal la hunden omgås andre, må man vurdere fra hund til hund. Det som er viktig å huske på, er at dersom du vil ha en rolig og språksterk hund, da bør du sosialisere med stabile, rolige og trygge hunder. Dersom du sosialiserer med viltre og voldsomme hunder, da vil du enklere kunne få en vilter og voldsom hund selv. Man vil også kunne få en hund som kan bli redd for andre viltre hunder.

Les mer i Hund&Fritid 5/2012

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...