Kløvbæring – gi hunden en oppgave

Å bære kløv skal være morsomt og positivt for hunden. Man kan se at mange hunder hever hodet og har halen litt ekstra i sky når de får på seg ryggsekken. Vi skal nå gi noen tips som kan være nyttige å vite dersom du ønsker å kjøpe kløv til hunden din.

Det viktigste valget; kjøp riktig kløv

Før du starter å gå kløvturer, trenger du naturligvis en kløv til hunden din. Det er svært viktig å velje en kløv som sitter riktig på hundens kropp, for å unngå slitasjeskader. Det er viktig å prøve kløven før du kjøper. Den skal sitte godt på kroppen og være behagelig for hunden. Et viktig mål du bør se på, er fra albue til albue på hunden. Kløven skal helst ikke gå over albuleddet. Den skal heller ikke gå for langt nedenunder. Det kan være lurt å velge en kløv med flere justeringsmuligheter.

Billig eller dyr?

Det aller viktigste er som nevnt at kløven sitter riktig på hunden. Det finnes kløver av variabel kvalitet og med varierende priser. Da er det opp til deg som hundeeier å bestemme hvor aktivt du kommer til å bruke kløven. Har du ambisjoner om lengre fjellturer og dagsturer hvor hunden skal bære, anbefales det å kjøpe en solid variant. Den bør ha solide fester og reimer, samt tåle vær og vind. Kløven bør også holde flere år med aktivt bruk. Du kan også se etter om den er enkel å ta av og på, og om den er enkel å pakke og hente ut ting fra. Dersom du ikke har store ambisjoner, trenger du ikke en dyr kløv. Derimot er det fortsatt viktig at materialet ikke gnager på hunden og at kløven sitter riktig, uansett hvilken prisklasse du velger.

Tilvenning

Du kan sammenligne kløvbæring med ryggsekkbæring for oss mennesker. Er du ikke vant med å bære sekk, trenger du gjerne noe tilvenning før det føles greit. Det er også svært viktig at hoved-vekten er riktig og at både materialet og passformen er riktig tilpasset din hund, for best mulig komfort. En hund skal ikke bære kløv med tung vekt før den er ferdig utvokst i kroppen. Dette kan variere fra rase til rase. Rundt toårsalderen er vanlig. Derimot kan man starte tilvenning av kløv når hunden er rundt ett år, men med tom kløv. Bygg opp en positiv assosiasjon til å bære kløv, og lær hunden at dette er gøy! Og ikke minst, vend hunden til utstyret og det å ha noe på ryggen. Når hunden mestrer dette, kan man starte med å legge litt plastposer eller avispapir i kløven for å fylle opp og lage litt volum. Etter hvert som hunden begynner å bli voksen, kan man starte med å legge tomme eller fulle halvlitersflasker i kløven.På denne måten tilvennes hunden gradvis å bære tyngre bør.

Les mer i Hund&Fritid 7/2012

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...