Morsom trening for hund og eier: Agility

Full fart, hopp og sprett, nøyaktig presisjon og full konsentrasjon. Agility er en fartsfylt og spennende sport som passer for de aller fleste.

Ordet agility kommer fra engelsk og betyr evne til å bevege seg, hurtig, smidig og lett. Det er en voksende hundesport som blir stadig mer populær verden over, og går ut på at hunden skal komme seg gjennom en hinderløype på kortest mulig tid, med færrest mulig feil. Her er kontakt og samarbeid mellom hund og fører helt vesentlig for å lykkes. Det ligger mye trening bak for å få en hund gjennom en konkurransebane, og hunden må ikke bare kunne enkelthindrene, men også forstå hvor føreren sier at den skal gå videre.

Forutsetninger

Agility er en sport som passer for de aller fleste raser og blandingshunder. Unntaket er veldig store hunderaser som kan slite med å klare noen av hindrene, som hjulet, røret og pølsa. Den største forutsetningen for å drive med dette er imidlertid at hunden er frisk og i stand til å bevege seg. Noen av hindrene kan være belastende for skuldre og rygg, så hunder med ryggproblemer, hofteleddsdysplasi eller albueleddsdysplasi bør ikke trene agility uten å ha snakket med en veterinær først. Hunden må være i god fysisk form, slik at den tåler belastningene. Noen raser ses oftere på agilitybanen enn andre, men uansett stor eller liten rase, høy eller lav fart, er det en morsom sport for både hund og eier, som gir god fysisk trening til begge.

Når kan jeg starte?

I og med at agility er en fysisk krevende sport, bør man ikke starte med å trene før hunden er ferdig utvokst. Små raser er gjerne utvokst når de er rundt ni måneder, og store raser rundt ett år eller mer. Man kan imidlertid begynne forberedende trening mens hunden er valp. Da legger man et godt grunnlag for videre trening. Tren kontakt, lydighet, lek og lær triks. Sosialisering og miljøtrening er også viktig. Gjør valpen trygg. Kommandoer som hunden bør kunne før dere starter agilitytreningen, er ”kom”, ”sitt”/”stå”/”dekk”, ”bli”, ”høyre”/”venstre”, ”fram” og ”på plass”.

Godt samarbeid

God kommunikasjon mellom hund og fører er helt vesentlig i agility. Føreren må være i stand til å hjelpe hunden til å forstå hva han/hun vil, og masse ros og oppmuntring er viktig når hunden gjør noe riktig. Hunden skal ikke straffes for feil, men hjelpes til å lykkes. Etter hvert vil hunden forstå og forutsetningene for god kommunikasjon øker. Bruk positive metoder når du trener. Bruk godbiter og leker som belønning under innlæringen og ha det gøy. Positive treningsmetoder gir et godt samarbeid, og du får en glad hund som elsker å jobbe med deg.


Sikkerhet

Sikkerhet er viktig i en fartsfylt hundesport som agility, og her går det både på sikkerhet av hindrenes konstruksjon slik at hunden ikke skader seg på dem, og hundenes egen sikkerhet i banen. I agility går hunden uten bånd, slik at den ikke kan hekte seg fast. Hundens hindersikkerhet er også viktig. Det vil si at hunden er sikker på hvordan hindrene skal tas korrekt. Det må derfor mye mengdetrening til før hunden mestrer de enkelte hindrene, og noen hindre tar lengre tid å lære enn andre. Hunden skal lære å ta hindrene på kommando fra fører, og å bare ta det hindret den får beskjed om. Når du trener, lærer du inn hunden ett og ett hinder, og når hunden kan alle disse, kan du lære inn flere kombinasjoner og til slutt en hel bane.

Les mer i Hund&Fritid 4/2012.

Siste

Lek med ball

Å leke med ball er noe mange hunder synes...

Er hunden min slem, fryktsom eller bare uoppdragen?

Våren er her, båndtvangtiden er tilbake, flere hunder er...

10 gode fjellvettregler for hundeeiere

Den som følger Turistforeningens fjellvettregler får en tryggere skitur,...

Selvstendig og hurtig: Shiba

Urhunden fra de japanske fjellene. Kjøper du en shiba,...

Les også

Lek med ball

Å leke med ball er noe mange hunder synes...

Er hunden min slem, fryktsom eller bare uoppdragen?

Våren er her, båndtvangtiden er tilbake, flere hunder er...

10 gode fjellvettregler for hundeeiere

Den som følger Turistforeningens fjellvettregler får en tryggere skitur,...

Selvstendig og hurtig: Shiba

Urhunden fra de japanske fjellene. Kjøper du en shiba,...

Med våren kommer flåtten

La ikke våren bli ødelagt av sykdommer flåtten bringer...

Lek med ball

Å leke med ball er noe mange hunder synes er morsomt. Ballen er også enkel å ta med seg uansett hvor du skal, tar...

Er hunden min slem, fryktsom eller bare uoppdragen?

Våren er her, båndtvangtiden er tilbake, flere hunder er ute på tur. Hvorfor er det vanskelig å passere andre hunder? Har du en hund...

10 gode fjellvettregler for hundeeiere

Den som følger Turistforeningens fjellvettregler får en tryggere skitur, men det er ikke bare oss tobente som møter utfordringer i vinterfjellet. Du må også...