En velstelt hud og pels er en sunn hud og pels, og med enkle grep klarer man dette helt på egen hånd. Hundefrisør Carola M. Pilzer Brusevold har vært i yrket i over to tiår og deler gjerne sin kunnskap om hvordan man selv kan klippe og stelle hunden sin.
– Jeg lærer gjerne bort og oppfordrer ofte folk til å stelle og klippe hunden sin selv. Med litt trening kan alle klare grunnklippen, så kan man heller bruke en profesjonell før man for eksempel skal på utstilling. Det å stelle og klippe hunden skaper også en god kontakt mellom hund og eier som igjen er både viktig og sunt. Husk at øvelse gjør mester, og det gjør ingenting om et hårstrå ligger feil. Det er bare å prøve seg fram, oppfordrer hun.
Praktisk klipp Dagens kunde og modell er den ti år gamle cavalieren Connie. Hun er innom Carola et par ganger i året og er nå skikkelig langragget og klar for en klipp. Eieren ønsker en mest mulig praktisk klipp, og Carola presiserer at det er dette hun vil vise oss i dag og ikke nødvendigvis en rasetypisk klipp. Hundefrisøren er også opptatt av at det og bli stelt og klippet skal være en så positiv og hyggelig opplevelse for hunden som mulig. Det er alltid lurt å vende hunden sin til å bli håndtert når den er valp. Om hunden er usikker når du skal stelle og klippe, bruk masse godbiter og belønn når den er rolig og flink. Gjør det til noe positivt.
1. Labber
Et stellebord er praktisk og gjør jobben mye lettere. Særlig om man har en liten hund. En galge holder også hunden på plass, men ved bruk av stellebrett og galge er det viktig å aldri forlate hunden på bordet. Børst først gjennom hele hunden, og få ut alle floker. Finn så fram maskin eller saks og start grovklippen. Få bort det verste og lengste håret. Carola starter alltid med labbene. Det er viktig å holde pelsen mellom tredeputene kort, da det her setter seg mye skitt og møkk som kan føre til hudproblemer og irritasjoner. Pass på å holde det rent og kortklipt, og mens du først er i gang med labbene, kan du klippe klørne samtidig. Sjekk også potene for rifter og sår, og om de er tørre må de smøres med potesalve.
2. Ører og ansikt
Bruk maskin eller saks og ta vekk den lengste pelsen. Pass godt på øyne og ører når du holder på. Ved et uhell på øreflippen vil det blø mye. Noen hunderaser har veldig mye pels i ørene, og dette må man få vekk slik at det ikke tetter øregangene. Øreinfeksjoner er vanlig hos hunder, men ved å holde ørene rene, tørre og kortklipte, kan man unngå dette. På noen raser må ørene nappes. Dette bør man da lære hos en profesjonell før man gjør det selv. Ørene bør for øvrig sjekkes daglig.
Les mer i Hund&Fritid 3/2012