Hundens lydløse språk

Huff, du var plagsom. Åscar (6) synes unghunden Cearga (17 mnd.) blir litt slitsom og snur baken til henne.

Hva betyr dempende signaler?

De dempende signalene har flere funksjoner, men er i hovedsak tegn hundene gir for å unngå konflikter. De bruker disse tegnene for å vise andre hunder at de ikke er ute etter bråk, og at de synes situasjonen er litt ukomfortabel. De bruker også flere av disse tegnene for å dempe seg selv i en stressende situasjon. En redd hund på nyttårsaften vil kunne slikke seg iherdig på nesa og gjespe voldsomt. Det er ikke fordi den er trøtt eller sulten, men fordi den finner situasjonen skremmende og uhåndterlig.

Ta deg tid

Hvis du bruker litt tid på å observere hunden din i forskjellige situasjoner, vil du ofte se at den bruker mange tegn som du ikke har tillagt noe vekt tidligere. Det finnes mye fin litteratur på området, alt etter hvor dypt du vil gå inn i materien. Det er et tips å bruke slike signaler selv overfor hunden. Mange har fått seg noen aha-opplevelser ved å gjøre det, pluss at hunden ikke er i tvil om hva du mener. Dersom du gjesper og slikker deg rundt munnen kan oppjagede hunder roe seg ned. Og fremmede, usikre hunder har mye lettere for å komme bort og hilse på deg hvis du sitter på huk med siden til og ikke ser den i øynene, men lar den komme bort på eget initiativ.

 

Æsjameg. Tira synes at fotografen er litt for innpåsliten og snur hodet vekk for å vise det.

Noen av hundens tydeligste og vanligste signaler:

Slikke snute

Hunden bruker ofte dette i situasjoner med andre hunder for å «roe gemyttene».

Gjespe

Når noe er ubehagelig, som hvis hunden får kjeft, bruker den gjespingen for å dempe situasjonen.

Logring

Et vanlig tegn på at hunden er glad og fornøyd, men den bruker det også for å be om godt vær hvis den får reprimande eller møter en hund den er usikker på.

Snu på hodet

Et sterkt signal til omverdenen som sier at man ikke er komfortabel. Den titter gjerne bort med øynene og lar hodet sakte bevege seg mot en side, gjerne hvis man bøyer seg over hunden eller løfter den o.l. Hvis en annen hund stiller seg med hodet over din hund og viser litt dominante takter, kan man gjerne se dette signalet.

Snu seg vekk

Dette er et av de sterkeste signalene hunden kan gi. Når noe blir for voldsomt eller ubehagelig, snur hunden siden eller baken til situasjonen. Dette er noe du kan prøve selv hvis den er for voldsom eller hopper på deg. Mange hunder vil gi seg da.

Snuse i bakken

Det er mange spennende lukter i bakken, men ofte er snusingen også et tegn på at hunden har fredelig hensikter. Hvis lufteturen har blitt et stressmoment, er intens snusing i bakken en måte å slippe bort fra situasjonen på. Den stenger verden ute.

Siste

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den...

Bruks- og vokterhunder – passer de for alle?

Med god lydighet og kontroll får man en flott...

Les også

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den...

Bruks- og vokterhunder – passer de for alle?

Med god lydighet og kontroll får man en flott...

Den viktige sosialiseringen

Er all sosialisering god sosialisering? Man får ofte høre...

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund å reise med fly? Dette spørsmålet er det vanskelig å gi en fasit på, fordi det...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12 ukers alder. Det valpen opplever i denne tiden og hvilke assosiasjoner den har til opplevelsene,...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den kan overføre farlige og smittsomme sykdommer, til både hund og eier. Flåtten kalles også fnatt, einerlus,...