Våren er her!

Det er helt fantastisk å våkne opp til FUGLEKVITTER og strålende SOL. Den behagelige temperaturen som er over vårt langstrakte kongerike er heller ikke å forakte. Det er bare å kaste boblejakka og vinterskoa inn i skapet, ta fram det gode humøret og de lette skoene. Vi ønsker våren velkommen.

Våren er en gylden anledning til å rydde opp ute og inne med hunden din. Her er noen tips som kan gjøre våren lettere:

Book time hos veterinær

Med skiftet av en ny årstid kan det være lurt med en liten helsesjekk. Hunder viser ofte ikke umiddelbare tegn til sykdom. Vær på den sikre siden, og påse at din hund er sunn og frisk denne våren.

Pelsstell

Stell av pels er viktig uansett årstid. Men felling av pels øker når temperaturen stiger ettersom vinterpelsen skal vekk. Så for å unngå mye hår i sofaen, og i alle verdens kriker og kroker kan det være lurt å børste litt ekstra.Ha en god hundebørste/kam og børst hele veien tett inntil skinnet. Da følger de løse hårene og eventuelt flass eller døde hundceller med børsten. 

Vårrengjøring

Våren kan være litt slitsom med konstant gulvvask fordi ”Tassen” løper over det rene gulvet ditt og etterlater poteavtrykk over alt. For å holde hus og hund i stand, tørk av potene etter tur og lek utendørs med en lunken/varm klut. Tørk mellom tær også slik at all skitt og lort blir borte. Hunden tar heller ikke skade av et bad fra tid til annen. Bruk en god hundesjampo.

Et lite tips kan også være å rengjøre hundesengen. Tørk over med en våt og varm klut, eller vask sengen med et sensitivt og ikke luktende vaskepulver (eks. Neutral).

Ixodes ricinus

Flåttsesongen nærmer seg. Skogflåtten har mange navn, men som oftest refereres den til flott eller skogflått. Den lille blodsugende skapningen er vanlig å finne langs kysten helt opp til Helgeland, og en mild vinter gjør at sesongen er nærmere enn vi aner.

Flotten kan overføre en rekke sykdommer, og hunder kan bli syke dersom de smittes av Borreliabakterier. Symptomer på smitte hos hunder er mangel på matlyst, nedstemthet, feber, smerter i ledd, og halting på ett eller flere bein.

Hvordan unngå flott?

Unngå høyt gress, kratt og busker (om mulig), og børst over pelsen etter turer enten kun med hånden eller bruk en børste.  Rist tepper og pledd hunden din oppholder seg i.

Det finnes også en rekke effektive legemidler som kan kjøpes på resept på apoteket, som hindrer flåtten i å sette seg fast. Alternativ 1 er flåtthalsbåndet (Scalibor®)*,  virksom i opptil fem måneder og tåler vann. Alternativ 2 er dråper (eks. Exspot®, Bayvantic®) som dryppes på hundens hud i nakkeregion, eventuelt i tillegg halerot. Prosedyren gjentas ca. hver fjerde uke gjennom sommeren.

(* (Scalibor®) har også vist seg effektiv mot tuneflua som herjer på Østlandet, og myggen i Finnmark. (Nøtterøy dyreklinikk, 2012).)

Kom dere ut!

Det viktigste jeg har å si til dere er egentlig kom dere ut. Nyt det fine været og ta inn D-vitaminer. Gå lange turer og lek med hunden din. Kanskje det kan være en ide å starte med agillity? Det kan være gøy med litt hjernetrim og aktivitet. Lær hunden å navigere seg gjennom stolper i full fart, løpe gjennom tunneller eller hoppe høyt og langt. For hjelp til dette kan du blant annet ta kontakt med Oslo Hundeskole.

Ha en strålende vår!

Camilla Solheim Eikaas

(camilla.eikaas@hundfritid.no)

Kilder:

Folkehelseinstituttet

Oslo Hundeskole 

Nøtterøy dyreklinikk

 Centrum dyreklinikk

Siste

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den...

Bruks- og vokterhunder – passer de for alle?

Med god lydighet og kontroll får man en flott...

Les også

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den...

Bruks- og vokterhunder – passer de for alle?

Med god lydighet og kontroll får man en flott...

Den viktige sosialiseringen

Er all sosialisering god sosialisering? Man får ofte høre...

Flytur med hunden

Hvor stor påkjenning er det egentlig for en hund å reise med fly? Dette spørsmålet er det vanskelig å gi en fasit på, fordi det...

Valpen – fra oppdretter til ny eier

Den viktigste sosialiseringsperioden er mellom 3 og cirka 12 ukers alder. Det valpen opplever i denne tiden og hvilke assosiasjoner den har til opplevelsene,...

Pass deg for flåtten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men den kan overføre farlige og smittsomme sykdommer, til både hund og eier. Flåtten kalles også fnatt, einerlus,...