Våren er her!

Det er helt fantastisk å våkne opp til FUGLEKVITTER og strålende SOL. Den behagelige temperaturen som er over vårt langstrakte kongerike er heller ikke å forakte. Det er bare å kaste boblejakka og vinterskoa inn i skapet, ta fram det gode humøret og de lette skoene. Vi ønsker våren velkommen.

Våren er en gylden anledning til å rydde opp ute og inne med hunden din. Her er noen tips som kan gjøre våren lettere:

Book time hos veterinær

Med skiftet av en ny årstid kan det være lurt med en liten helsesjekk. Hunder viser ofte ikke umiddelbare tegn til sykdom. Vær på den sikre siden, og påse at din hund er sunn og frisk denne våren.

Pelsstell

Stell av pels er viktig uansett årstid. Men felling av pels øker når temperaturen stiger ettersom vinterpelsen skal vekk. Så for å unngå mye hår i sofaen, og i alle verdens kriker og kroker kan det være lurt å børste litt ekstra.Ha en god hundebørste/kam og børst hele veien tett inntil skinnet. Da følger de løse hårene og eventuelt flass eller døde hundceller med børsten. 

Vårrengjøring

Våren kan være litt slitsom med konstant gulvvask fordi ”Tassen” løper over det rene gulvet ditt og etterlater poteavtrykk over alt. For å holde hus og hund i stand, tørk av potene etter tur og lek utendørs med en lunken/varm klut. Tørk mellom tær også slik at all skitt og lort blir borte. Hunden tar heller ikke skade av et bad fra tid til annen. Bruk en god hundesjampo.

Et lite tips kan også være å rengjøre hundesengen. Tørk over med en våt og varm klut, eller vask sengen med et sensitivt og ikke luktende vaskepulver (eks. Neutral).

Ixodes ricinus

Flåttsesongen nærmer seg. Skogflåtten har mange navn, men som oftest refereres den til flott eller skogflått. Den lille blodsugende skapningen er vanlig å finne langs kysten helt opp til Helgeland, og en mild vinter gjør at sesongen er nærmere enn vi aner.

Flotten kan overføre en rekke sykdommer, og hunder kan bli syke dersom de smittes av Borreliabakterier. Symptomer på smitte hos hunder er mangel på matlyst, nedstemthet, feber, smerter i ledd, og halting på ett eller flere bein.

Hvordan unngå flott?

Unngå høyt gress, kratt og busker (om mulig), og børst over pelsen etter turer enten kun med hånden eller bruk en børste.  Rist tepper og pledd hunden din oppholder seg i.

Det finnes også en rekke effektive legemidler som kan kjøpes på resept på apoteket, som hindrer flåtten i å sette seg fast. Alternativ 1 er flåtthalsbåndet (Scalibor®)*,  virksom i opptil fem måneder og tåler vann. Alternativ 2 er dråper (eks. Exspot®, Bayvantic®) som dryppes på hundens hud i nakkeregion, eventuelt i tillegg halerot. Prosedyren gjentas ca. hver fjerde uke gjennom sommeren.

(* (Scalibor®) har også vist seg effektiv mot tuneflua som herjer på Østlandet, og myggen i Finnmark. (Nøtterøy dyreklinikk, 2012).)

Kom dere ut!

Det viktigste jeg har å si til dere er egentlig kom dere ut. Nyt det fine været og ta inn D-vitaminer. Gå lange turer og lek med hunden din. Kanskje det kan være en ide å starte med agillity? Det kan være gøy med litt hjernetrim og aktivitet. Lær hunden å navigere seg gjennom stolper i full fart, løpe gjennom tunneller eller hoppe høyt og langt. For hjelp til dette kan du blant annet ta kontakt med Oslo Hundeskole.

Ha en strålende vår!

Camilla Solheim Eikaas

(camilla.eikaas@hundfritid.no)

Kilder:

Folkehelseinstituttet

Oslo Hundeskole 

Nøtterøy dyreklinikk

 Centrum dyreklinikk

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...