Våren er her!

Det er helt fantastisk å våkne opp til FUGLEKVITTER og strålende SOL. Den behagelige temperaturen som er over vårt langstrakte kongerike er heller ikke å forakte. Det er bare å kaste boblejakka og vinterskoa inn i skapet, ta fram det gode humøret og de lette skoene. Vi ønsker våren velkommen.

Våren er en gylden anledning til å rydde opp ute og inne med hunden din. Her er noen tips som kan gjøre våren lettere:

Book time hos veterinær

Med skiftet av en ny årstid kan det være lurt med en liten helsesjekk. Hunder viser ofte ikke umiddelbare tegn til sykdom. Vær på den sikre siden, og påse at din hund er sunn og frisk denne våren.

Pelsstell

Stell av pels er viktig uansett årstid. Men felling av pels øker når temperaturen stiger ettersom vinterpelsen skal vekk. Så for å unngå mye hår i sofaen, og i alle verdens kriker og kroker kan det være lurt å børste litt ekstra.Ha en god hundebørste/kam og børst hele veien tett inntil skinnet. Da følger de løse hårene og eventuelt flass eller døde hundceller med børsten. 

Vårrengjøring

Våren kan være litt slitsom med konstant gulvvask fordi ”Tassen” løper over det rene gulvet ditt og etterlater poteavtrykk over alt. For å holde hus og hund i stand, tørk av potene etter tur og lek utendørs med en lunken/varm klut. Tørk mellom tær også slik at all skitt og lort blir borte. Hunden tar heller ikke skade av et bad fra tid til annen. Bruk en god hundesjampo.

Et lite tips kan også være å rengjøre hundesengen. Tørk over med en våt og varm klut, eller vask sengen med et sensitivt og ikke luktende vaskepulver (eks. Neutral).

Ixodes ricinus

Flåttsesongen nærmer seg. Skogflåtten har mange navn, men som oftest refereres den til flott eller skogflått. Den lille blodsugende skapningen er vanlig å finne langs kysten helt opp til Helgeland, og en mild vinter gjør at sesongen er nærmere enn vi aner.

Flotten kan overføre en rekke sykdommer, og hunder kan bli syke dersom de smittes av Borreliabakterier. Symptomer på smitte hos hunder er mangel på matlyst, nedstemthet, feber, smerter i ledd, og halting på ett eller flere bein.

Hvordan unngå flott?

Unngå høyt gress, kratt og busker (om mulig), og børst over pelsen etter turer enten kun med hånden eller bruk en børste.  Rist tepper og pledd hunden din oppholder seg i.

Det finnes også en rekke effektive legemidler som kan kjøpes på resept på apoteket, som hindrer flåtten i å sette seg fast. Alternativ 1 er flåtthalsbåndet (Scalibor®)*,  virksom i opptil fem måneder og tåler vann. Alternativ 2 er dråper (eks. Exspot®, Bayvantic®) som dryppes på hundens hud i nakkeregion, eventuelt i tillegg halerot. Prosedyren gjentas ca. hver fjerde uke gjennom sommeren.

(* (Scalibor®) har også vist seg effektiv mot tuneflua som herjer på Østlandet, og myggen i Finnmark. (Nøtterøy dyreklinikk, 2012).)

Kom dere ut!

Det viktigste jeg har å si til dere er egentlig kom dere ut. Nyt det fine været og ta inn D-vitaminer. Gå lange turer og lek med hunden din. Kanskje det kan være en ide å starte med agillity? Det kan være gøy med litt hjernetrim og aktivitet. Lær hunden å navigere seg gjennom stolper i full fart, løpe gjennom tunneller eller hoppe høyt og langt. For hjelp til dette kan du blant annet ta kontakt med Oslo Hundeskole.

Ha en strålende vår!

Camilla Solheim Eikaas

(camilla.eikaas@hundfritid.no)

Kilder:

Folkehelseinstituttet

Oslo Hundeskole 

Nøtterøy dyreklinikk

 Centrum dyreklinikk

Siste

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Les også

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Forbered deg til jakta

Høst betyr jakt for mange, og for at hund...

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som daglig leder Toril Stokke gjør. Hunter Oslo Barcode holder til i Dronning Eufemiasgate 38 i...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik beskrives den franske gjeterhunden briard. Briard, eller chien berger de brie, kommer fra Frankrike og kalles...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med denne treningen tidlig i valpealder, og vær konsekvent med dette videre. Tenk på: Det går fint...