Speil, speil på veggen der …

Hvem er vakrest i verden her? Utstillingssesongen er i gang, og vi gir deg tipsene for å få akkurat din hund til å ta seg best mulig ut i ringen.

Utstilling er både morsomt og sosialt, og man møter mange med samme interesser som seg selv. Noen oppdrettere har det som en klausul i kjøpskontrakten at hunden skal stilles, men i de fleste tilfeller kan man velge selv om man vil stille hunden eller ikke. Hundeutstilling er dessuten viktig for å bedømme avlen, og godt konstruerte hunder fungerer mye bedre enn dårlig konstruerte hunder. Er du fersk i miljøet og ønsker å prøve å stille hunden din, gir vi deg her råd og tips til forberedelsene og hvordan du stiller hunden din best mulig. Husk at utstilling skal være gøy for både hund og eier, og det å vinne og tape med samme sinn, er en fin huskeregel.

Hvem kan delta?

Hunden må være renraset og registrert i en hundeorganisasjon. Det vil si at du må ha mottatt stamtavle og registreringsnummer på hunden din. Hunden må også være id-merket, enten med microchip eller øretatovering. Du kan delta fra hunden er fire måneder gammel på valpeshow. Vanlig utstilling kan du delta på fra hunden er ni måneder. Hunden må også være vaksinert og ha gyldig vaksinasjonsattest.

Start tidlig

Det er lurt å begynne å trene allerede mens hunden er valp. Venn den til å bli håndtert av mange forskjellige mennesker. La fremmede sjekke tennene på hunden, stryk på den, og hannhunder må vennes til å bli tatt på testiklene. På en utstilling sjekker dommeren alt dette, og hunden skal takle det uten å bli nervøs eller aggressiv, eller boble over av iver og glede. Gjør det til noe gøy for valpen å bli håndtert. At den er trygg på dette på et tidlig stadium, vil gjøre det lettere senere. God sosialisering er også viktig. Ta valpen med overalt, og la den bli trygg i alle mulige miljøer, store folkemengder og med andre hunder. Husk imidlertid ikke å overdrive. Ro og hvile er viktig for en valp, og det skal ikke mye til før den blir sliten.

Møt opp velstelt

Det er nå slik at utstilling er en skjønnhetskonkurranse, så det er viktig at hunden er på sitt vakreste akkurat denne dagen. Når utstillingen begynner å nærme seg, bør du få klippet og stelt pelsen til hunden din slik som rasestandarden tilsier. Klipp også negler, sjekk ørene og rens ved behov. Tennene skal være rene og frie for tannstein. Noen dager før bør du bade og børste hunden, og ta med deg børste på utstillingsdagen også, slik at du kan ta den siste finpussen like før du skal i ringen. Dette med klipp og børsting kommer selvsagt helt an på hvilken rase man har. Som handler bør man møte opp velstelt og pen i tøyet selv. Joggedressen hører ikke hjemme på utstilling.

Hold hunden

i god form Utstillingshunden skal være i god form og ha en god kondisjon, så det er viktig med jevnlig mosjon. Den skal ikke være mager, men heller ikke feit. Den bør være opplagt på utstillingsdagen og vise frie bevegelser, og ikke måtte bli dratt med rundt i ringen. En villig, ivrig hund som viser trivsel, tar seg mye bedre ut enn det motsatte.

Les mer i Hund&Fritid 4/2012.

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...