Sylskarpe valpetenner kjennes godt på huden, og mange river seg i håret av frustrasjon når den lille, søte valpen ikke er så uskyldig lenger der den konstant henger i kroppen din.
For noen ferske hundeeiere kommer det som et sjokk, men faktum er at absolutt alle valper biter. Og det har sin helt naturlige forklaring i at de ikke har noen annen måte å stille nysgjerrigheten sin på. De bruker munnen til å undersøke og utforske ting, de klør i tennene i forbindelse med tannfelling, og det å bite er også lek for valpen. De biter ikke for å være slemme eller prøve å skade deg. Kanskje var du og besøkte valpen hos oppdretter før du hentet den og så hvordan den herjet og lekesloss med kullsøsknene sine? Valper lærer de siste ukene bitehemning av moren og søsknene, men mange biter fortsatt godt fra seg når de flytter inn i sine nye hjem. Noen mer enn andre, og det skyldes både rase, personlighet, gemytt med mer.
Innebygd drift
Valper har en innebygd drift til å bite og tygge på ting, og de vet ikke selv hvor hardt de kan bite før det gjør vondt. Det er nettopp gjennom bitingen at den også lærer bitehemning, det vil si hvor hardt det er lov å bite andre hunder. Når den leker med søsknene sine og biter for hardt, svarer de andre valpene med høye skrik eller motangrep, og den lærer da hvor grensa går. Men selv om dette blir noe befestet før den forlater valpekassa og skal flytte inn i et nytt hjem, er den langt fra ferdig trent og trenger å lære seg hvilke grenser som gjelder. For at den skal få utløp for driftene sine og dempe kløen i tennene, er det fint å gi valpen noe å tygge på, slik som leker og hudbein.

Vanlig problem
Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere bitingen og hvordan man skal gå fram for å lære den at dette ikke er lov. De fleste valper biter mest under lek og når de er stresset eller opphisset. Om du da kjefter på valpen, gjør masse oppstyr rundt bitingen eller gir den en smekk, vil det ofte føre til at hunden blir mer giret og voldsom. Den tror det er en del av leken. Om man er for hard med valpen, kan det også resultere i at den blir redd og usikker rundt deg, og det er det siste man vil med en valp. Adferdskonsulent Vegar Nordby forteller at dette med biting er det vanligste spørsmålet de får på valpekurs, og at det første de konstaterer for kursdeltakerne er at ja, alle valper biter. Det er helt naturlig.
Ikke gi det for mye oppmerksomhet
Norby sammenligner bitingen med hvordan et spedbarn utforsker ting på. – Et spedbarn bruker også munnen til å smake på ting og finne ut av ting. Men de har i tillegg hender og en gripeevne som de også bruker. En valp har bare munnen, og det å smake å bite på ting er den eneste måten de lærer, prøver ut og stilner nysgjerrigheten på. Han forteller videre at det han ofte ser at jo mer oppmerksomhet man gir bitingen, jo større problem blir den.
– Ikke lag en stor ting ut av det. Som oftest går det over av seg selv ettersom valpen blir eldre.
Les mer i Hund&Fritid 6/2012.