Velkommen lille valp

Sommer er høytid for valpekjøp, og mange ønsker et nytt firbeint familiemedlem velkommen hjem i disse månedene. Forhåpentligvis er valpekjøpet nøye gjennomtenkt, og man har tatt alle de riktige valgene i forhold til oppdretter, rase og kjønn. Når alle de viktige beslutningene er tatt, og det er på tide å ta imot valpen, starter en spennende og morsom tid. For å gi valpen den best mulige starten på sitt nye liv, og for at dere skal lykkes sammen, er det en del ting som er nyttig å vite. Det å få en valp kan også være en skikkelig tålmodighetsprøve. Sko tygget i hjel, nedtissede tepper og ødelagte klær hører ofte med til moroa det også.

Når er valpen klar?

Valpen har forskjellige utviklingsperioder og de første to–tre ukene skal den bare ha ro, varme og nærhet. Etter hvert som de får syn og hørsel, trenger de å se og høre og oppleve litt av gangen. I alderen seks–ti uker lærer valpen to veldig viktige ting av mor og kullsøsken, nemlig bitehemning og aggresjonshemning. Valpen skal derfor ikke skilles fra moren før den er åtte uker gammel. Det er ved denne alderen de fleste får hjem valpen sin.

De første dagene

Ta det med ro og la valpen bli kjent med sin nye familie. La den utforske sitt nye hjem i sitt eget tempo, og ikke mas eller herje med den. La den bli trygg på dere først, før dere viser den fram til venner og bekjente. Det er mye nytt å forholde seg til for en liten valp, og en stor overgang å flytte fra mor og sine kullsøsken. Før valpen kommer, er det fint å ha gjort i stand en egen liggeplass til den, enten det er en seng eller et bur. Her bør valpen få være i fred og kunne trekke seg tilbake for å sove og hvile uten å bli forstyrret. Noen ønsker å bruke en seng, andre et bur. Om du bruker et bur, husk imidlertid å venne valpen til dette først. Buret skal være et positivt sted.

De første nettene bør du ligge sammen med valpen, slik at den føler seg trygg og kan ta kontakt om den trenger det. Legg deg på en madrass ved siden av liggestedet dens. Selv om en valp virker veldig våken og energisk, trenger den mye ro og hvile. En valp er faktisk i behov av omlag 20 timer søvn, og det er viktig at den ikke forstyrres når den sover. En valp som stadig blir vekket og som ikke får ligge i fred, kan bli utrygg og stresset.

Les mer i Hund&Fritid 4/2012.

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...