Alle vil ha hund, men hund er ikke for alle

beauty a little girl and dogStadig flere går i dag til anskaffelse av et firbeint familiemedlem. Samtidig ender stadig flere hunder til omplassering eller avliving.

Tekst: Silje Viola Hansen

Årsaken, å ha hund bydde på mer utfordringer, ansvar og jobb enn hva man hadde forestilt seg. Adferdskonsulent Vegar Nordby mener media har mye av skylden for den økende trenden med å ha hund.

– Det er blitt skapt et veldig romantisk bilde på dette med hundehold og hvor fantastisk det er å ha hund. Overalt leser man om hunder til nytte og glede, og hvilken stor berikelse den vil være i livet til mange. Man får dermed et inntrykk av at det er lett å ha hund, og ikke hvor mye jobb og ansvar det egentlig er. Da ender det ofte med at hunden blir en belastning framfor en berikelse, konstaterer han.

Feil rase

Gjennom jobben som adferdskonsulent møter Nordby ofte hunder som har fått utfordrende adferd, på grunn av eiers manglende kunnskap om oppdragelse og generelt hundehold. Man vet ikke hva hunden trenger verken av fysisk eller mental aktivisering for å ha det bra, og får derfor problemer.

– Veldig ofte ser jeg at folk har valgt feil rase i forhold til sitt bruk. Da får man seg overraskelser, og problemene bygger seg opp etterhvert som man mangler både tekniske ferdigheter og kunnskap om hvordan man skal håndtere hunden, sier han.

Hektiske hverdager

De siste 15 årene har det vært en voldsom økning i antall folk som har hund, og spesielt hos barne-familier er det blitt populært å få en firbeint i hus. Det er en avgjørelse som bør tenkes veldig nøye igjennom først, i følge Nordby.

– Barnefamilier i dag har ofte en veldig hektisk hverdag, så her må man tenke veldig godt igjennom om man virkelig har tid, lyst og ork til å ta vare på en hund opp i alt annet som skjer. En hund som må luftes på morgnen før alle skal avgårde på skole og jobb, som trenger både mosjon og mental aktivisering i mellom kjøringer hit og dit, middager og alt annet som skjer i løpet av en dag. Når barna er i seng for kvelden og man endelig kan slappe av litt, da må hunden ut på tur igjen. Har man virkelig lyst til dette, spør Nordby. Han presiserer også at barn aldri skal ha hovedansvaret for en hund, dette er det en voksen som må ha, 10-12 år framover.

Katt istedet?

Hvordan man bor er også viktig å tenke i gjennom. Bor man landlig til, nærme skog og mark er dette selvsagt ypperlig for hunde-hold. Bor man i et tettbebyg boligområde bør man velge en rase uten for mye drifter og vakt i seg.

– Bor man i 3.etage i en blokk midt i asfalt-jungelen, er ikke dette optimalt for en hund, mener Nordby. Generelt syntes han folk må bli mye flinkere til å sette seg inn i hva en hund krever, og bruke god tid på både finne ut av om dette er noe man virkelig vil.

– I mange tilfeller tror jeg folk ville hatt mye mer glede og berikelse av et mindre krevende kjæledyr, som foreksempel en katt, sier han.

Mange hjemløse hunder

Hos FOD (foreningen for omplassering av dyr) opplever de også ofte at folk har tatt seg vann over hodet. 110 hunder har de fått inn på gården til omplassering så langt i år, og pågangen av hunder som trenger nye hjem er stor.

– Vi ser helt klart at de fleste av hundene som kommer hit, kommer på grunn av forskjellige problemer hos eier og ikke at det er hunden det er noe galt med. Vanlige årsaker til omplassering er allergi, skilsmisser, flytting og endret livssituasjon, men ofte oppgir ikke folk den egentlig grunnen til at de ikke ønsker ha hunden lenger. Når noen kommer med en 10 år gammel golden retriver, som har bodd hos de hele livet, men som de plutselig ikke kan ha lenger syntes vi det er litt merkelig. Og ikke minst trist for hundens del, sier Sindre Engen i FOD.

Les mer i Hund&Fritid 8/2013

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...