Den gamle hunden

gammel1Med alderen følger det forandringer i både kropp og sinn. Da er det viktig å vise ekstra hensyn og omsorg, slik at hunden får den verdige alderdommen den fortjener.

Tekst: Silje Viola Hansen   Foto: Therese Norman Andersen

Selv om hunden ikke lenger orker de lengste turene i fjellet, henge med i rådyrjakta eller sveve over hindrene på agilitybanen, må vi ikke glemme den bort for det. En gammel hund blir lett inaktiv om vi ikke aktiviserer den, og den har ikke godt av å sove bort resten av livet sitt. Det er mye hunden fortsatt kan være med på selv om den er gammel. Det gjelder bare å tilpasse det etter hundens ork og behov. Hunden som har vært vår trofaste og bestevenn gjennom mange år, bør få et fullverdig liv, helt til den siste slutt.

Glad alderdom

Heldigvis finnes det ikke gamlehjem for hunder, og de fleste hunder er så heldige at de får avslutte livets glade dager hos eierne den har vært trofast mot i mange år. Akkurat som hos oss mennesker får den gamle hunden dårligere hørsel, dårligere syn og dårligere fysikk, samt at den blir mindre aktiv og har andre behov enn da den var ung. Men ikke å se like godt, høre like godt eller løpe like fort betyr ikke at livet er over. Det blir bare litt annerledes.

Tilpass aktiviteten

Stive ledd og vondt her og der følger ofte med alderdommen, og da gjelder det å se hvor mye aktivitet hunden klarer, før den får vondt. I stedet for å dra hunden med på lange turer i bånd på hard asfalt, kan du la den gå i kupert terreng og gjerne la den få muligheten til å gå løs. Da får hunden brukt hele kroppen sin, og den bestemmer tempoet selv. Flere korte turer daglig i stedet for én lang er ofte bedre. Om hunden liker å svømme, er dette også en super treningsform for gamle hunder. La hunden få være med deg på hyggelige ting, som på besøk til venner eller på bilturer om den er glad i kjøre bil. En eldre hund er ofte roligere og lettere å ha med seg, og et avbrekk fra de vanlige rutinene hjemme er ofte en stor belønning i seg selv.

Fokuser på livsgleden

Hunden fortjener å skjemmes litt bort på sine gamle dager, som en takk fra oss for at den har vært vår beste venn. Ha fokus på hva som gir hunden livsglede, og styr unna ting den ikke liker. Liker den ikke regnet, så la den få ligge inne i varmen og kose seg i stedet. Er den usikker på andre hunder, la den få slippe å forholde seg til dem. La den være med de hundene den er trygg på og kjenner fra før av. Skjerm den fra ting den syntes er ubehagelig, og gjør hverdagen så positiv som mulig. Lek å ha det gøy sammen, gi hunden litt mer spillerom og ikke still så høye krav til den lenger.

Svekket syn og hørsel

Mange hunder får dårligere syn og hørsel med årene, noe som kan gjøre kommunikasjonen vanskelig. Om hunden begynner å høre dårlig, kan du bruke kroppsspråk for å gjøre deg forstått. Vær tydelig og tålmodig og bli ikke sint på hunden om den ikke forstår. Hvis hunden begynner å se dårlig, bør du prøve å unngå å ommøblere hjemme og ikke bytte runde om dere har en fast turvei. På ukjente steder med mye trafikk bør hunden holdes i bånd. Luktesansen er den siste sansen som blir dårlig på en hund, så utnytt dette og la den få bruke nesa og gjøre masse søksøvelser.

Les mer i Hund&Fritid 8/2013

Siste

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Les også

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Forbered deg til jakta

Høst betyr jakt for mange, og for at hund...

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som daglig leder Toril Stokke gjør. Hunter Oslo Barcode holder til i Dronning Eufemiasgate 38 i...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik beskrives den franske gjeterhunden briard. Briard, eller chien berger de brie, kommer fra Frankrike og kalles...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med denne treningen tidlig i valpealder, og vær konsekvent med dette videre. Tenk på: Det går fint...