Ernæring og fôring av jakthunder

iStock_000024586364Large copyJakthunder skal utføre et betydelig fysisk arbeid, og det er derfor viktig at de får riktig fôr under høstens jaktstrabaser.

Tekst: Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis, Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap UMB

For de fleste kan det være vanskelig å få tid til å trene hunden med tilsvarende varighet og intensitet som under praktisk jakt. Hvis hunden ikke er trent tilstrekkelig, bør en begrense bruken i forhold til den fysiske kapasiteten hunden har. For en dårlig trent hund vil lange jaktdager (8–10 timer) som regel føre til utmattelse eller skader som gjør at den ikke kan brukes i mer enn én eller to dager. En godt trent jakthund fungerer optimalt i tre–fire timer per dag selv om den kan holde ut mye lenger. Det er derfor en fordel å ha tilgang på flere hunder slik at man kan bytte på.

Energikilder for fysisk aktivitet

En fuglehund løper i 5–20 km per time avhengig av terreng- og føreforhold. I lett terreng kan derfor distanse komme opp i 160 km på en lang dag. Hunder har et svært høyt oksygenopptak i forhold til mennesker, to–tre ganger høyere. De er laget for å løpe lange distanser i forholdsvis sakte fart, det vil si 30–40 prosent av maksimal kapasitet. Hunder har muskelfibre som utnytter fett svært godt, og ved lav intensitet vil fett være hovedenergikilden og utgjøre omkring 80 prosent av energiforbruket. Men hunder er som mennesker også avhengig av glukose (sukker) i blodet for at hjerne og nervesystemet skal fungere. Dette lageret av glukose finnes i lever og muskulaturen og forbrukes under fysisk arbeid, raskest ved høy intensitet. Forsøk med sledehunder viser at høye fettnivåer i fôret virker besparende på dette lageret og gir bedre utholdenhet. Når hunden får fett i fôret under langdistanseløping, vil den altså bruke fett som hovedenergikilde, og det tar lengre tid før glukosereservene blir tømt. Det som skjer når hunden blir utmattet under løp, vil altså være at glukosetilførselen begynner å ta slutt og dette vil skje raskere ved å bruke mer karbohydrater enn fett i fôret.

Fôring og fôrmengde

Hvis en skal oppnå full effekt av å utnytte et fôr med høyt fettinnhold, bør hunden trenes og tilvennes fôret før jakten begynner. Man bør altså ikke regne med at et fôr med høyt fettinnhold fører til at hunden umiddelbart øker utholdenheten da manglende trening kanskje vil være mer avgjørende. Det enkleste er å bruke et høyenergi-tørrfôr, eventuelt et vanlig tørrfôr og tilsette litt fett eller tørket vom. Energifordeling mellom protein og fett i vom er 1:4 og ideell som energikilde til fysisk aktive hunder. Rått våtfôr med høyt fettnivå er også utmerket, men har begrenset holdbarhet i romtemperatur.

Energiforbruket vil være to–tre ganger høyere for en hund som jakter tre timer/dag i forhold til vedlikeholdsbehovet. Og hvis arbeidsdagen blir lengre vil energiforbruket bli enda høyere og det er viktig at fôret er konsentrert med mye fett slik at hunden greier å få i seg nok mat. Følg med på holdet på hunden. Hvis hunden begynner å bli tynn, må fôrmengden opp, og motsatt hvis kroppsvekten går opp.

Les mer i Hund&Fritid 8/2013

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...