Leder

Kjære leser

1. oktober 2013

 

astriVårnummeret vårt har ikke bare saker i sjangeren lyse pasteller. Redaksjonen har fått bekymringsmeldinger i en årrekke om problemstillinger som adferdsspesialist Vegar Nordby kommer med. Han mener at den romantiske hundebobla vi lever i, brister. I en årrekke har han blant annet møtt uerfarne hundeeiere med krevende raser, og som ikke takler dette. Hunder som viser tydelige tegn på mentale brister og viser problematisk adferd, og hvor eierne er redde for sin egen hund. Antall uønskede hunder vokser. De heldige omplasseres, de mindre heldige avlives. Hvordan skal alt dette ende? Det er ingen krav til det å eie hund i dag, og ”alle” vil ha hund. Å drive business med hund har eksplodert, og flere surfer på hundebobla. Der finnes få eller ingen reguleringer når det kommer til oppdrett, hundeeier, instruktører eller adferd.

– Det er et fritt marked, og vi ser at flere hunder lider, sier Vegar Nordby. Han mener at det er på høy tid at NKK våkner, og at man må ta tak i den negative utviklingen rundt deler av vårt hundehold.

Hund&Fritid har vært med gutta på Ullersmo fengsel en hel dag under trening. Viltre og temperamentsfulle malinoisvalper sprer glede blant både innsatte og ansatte. Det er Forsvarets hundeskole som driver denne opptreningen, og kort oppsummert er dette en positiv forsterkning for mallevalpen, som en gang skal bli en flott tjenestehund – men den største ”godbiten og forsterkningen” opplever gutta som har fått en meningsfull hverdag bak murene. Det er et vinn-vinn forhold i kontakten som aldri vil viskes ut.

Så har vi fått være på besøk hos en sporty dame i Langevåg. Monica Yvonne (26) kjemper en meget tøff kamp mot kreften. Fra å være en dame med «full power”, må hun nå porsjonere ut sin energi. Smerter og cellegift, oppturer og nedturer gjør at hun ikke alltid klarer å drive med agility, ta lange turer med de to havaneserne Eros og Leah og staffen Wilma. Monica innrømmer at hundene gir henne masse trøst, og tar bort smertene. Når hun driver med hundene glemmer hun litt seg selv og smertene. Hun forteller oss også at hundene har reagert forskjellig på sykdommen hennes. Mens Eros og Leah dilter etter henne hele tiden, og alltid vil være nær henne, tar staffen Wilma avstand. Dette merker Monica spesielt hvis hun har en dårlig dag.

Ellers er vi i redaksjonen litt hormonelle. Når sola skinner, løsner det liksom litt opp og man får masse ny energi. Sånn er det nok for hundene våre også. Kanskje øvelsen ”stoppende håndsignal” kan dempe ned våryre hunder? Les mer om det på side 16-17.

Det har vært en glede å bli kjent med Kennel Ol’Norse. Hund&Fritid ønsker å dele med leserne oppdretterens dedikerte avlsarbeid av rasen amerikansk bulldogg. Friske og atletiske familiehunder er deres mål, og grunnlaget blir allerede lagt i valpekassa.

Vi gleder oss over at tipsmengden av godt hundestoff har økt. Det er dialogen med dere som er vår styrke – la det fortsette.

En logrende hilsen,
Astri Solheim Eikaas
Ansvarlig Redaktør

Annonser: