Leder

Leder

2. mars 2013

 

astriVi skriver høst på kalenderen, og for mange er det nå det gjelder. Aktive hundeeiere bryr seg ikke om ruskevær. De kler på seg og kommer seg ut. De holder koken og tar imot utfordringer og gjør siste finpuss før høstens utstillinger og konkurranser. Selv har jeg akkurat vært med en flott jentegjeng av ivrige hundetrenere på Gaustatoppen. En stor malle delte sin kjærlighet med meg og var alltid nær meg. Litt underlig, for jeg er faktisk ”litt redd” for enkelte maller.

I denne utgaven av Hund&Fritid tar vi for oss blandingsavl. Det var ramaskrik på Facebook når vi valgte å skrive om kronprinsparets valper. Det ville vært veldig rart om ikke vi som et seriøst hundeblad skulle skrive en koselig sak om ungene, valpene og gleden ved dette, bare fordi det var blandingsvalper. Jeg kunne pakket sammen redaktørkofferten hvis jeg skulle latt meg overtale av de som har sterke meninger på ”face”. Vi prøvde å fortelle alle de ”liker ikke” at vi ville ha en større sak om blandingsavl, og Hund&Fritid må og bør se flere sider av temaet blandingsavl, useriøse oppdrettere og profitt. Likevel må man ikke la hordene av sinte personer få styre redaksjonelt innhold. Selv har jeg snakket med mange faglige tungvektere som kan hund. Og det går en rød tråd på at de renrasede hundene våre har oppstått av krysninger mellom flere raser. Likevel kan man forstå «sinnet» til rasefolket. Det er fastslåtte retningslinjer både nasjonalt og internasjonalt på de ulike raser, og man må ikke tukle med dette systemet. Skal ikke blandingshunder ha livets rett? Vi vet at både huskyhunder er av god blanding, og fuglehunder har blitt krysset frem for å få de rette egenskaper.

Uansett la det være skrevet i pannen og sanden: Hund&Fritid tar ikke parti innen dette, vi ser at emnet skaper debatt og engasjement, og det er bra. Media skal skape litt brød og sirkus. Vi støtter ikke useriøse oppdrettere, men la oss ikke ta livet av kronprinsparets blandingsvalper. Selv kommer jeg fra et fylke, Finnmark, hvor jeg vet at det finnes mye fjellmiks. Flere reindriftsamer forteller om lite sykdommer og sterke hunder som vet å passe flokken. De suser av gårde innover vidda stående på snøscooteren. De skal på jobb i all slags vær, og ingen av dem vet hva en utstillingshall er for noe eller hva et bur brukes til. Her lever både blandingshunden og rasehunden det gode og frie liv. Jeg biter meg selv i halen når jeg sier: La oss moderere oss, la det være større rom for toleranse, men for all del – kjemp for deres rase, for din interesse. Men det er også lov å bruke hodet.

Vi gleder oss over at vi stadig kommer nærmere hundefolket, og husk å sende inn tips fra ditt hundeliv. Hund&Fritid er åpne for alle lovlige raser. Vi skal belyse det på en måte som gir deg flere vinklinger, og vi skal ikke la oss true av ”liker ikke”-gjengen som sier de ikke skal kjøpe bladet. Vi lar markedet bestemme vår eksistens. Skulle vi mislykkes med dette, så synker vi med æren i behold. Ha en eksellent høst!

Logrende hilsen fra
blandingstispa

 

Astri Solheim Eikaas
Ansvarlig Redaktør

Annonser: