Blandingsavl: Det beste fra to – eller?

blandingshundDet hersker stor uenighet rundt blandingsavl og hvorvidt dette bør bedrives eller ikke.

Stadig avles det frem nye raser og alle slags mulige hunder mikses sammen og kalles for de merkeligste ting. Tar man seg en titt på Finn.no, ser man både bullweilere, cockapooer, eventyrmixer, colliedoodler, chorkier og boxweilere til salgs. Blandingsvalper er ikke bare tilfeldige uhell, men gjøres bevisst for å skape det man tenker seg er den ideelle rasen. Man mikser forskjellige raser med hver sine forskjellige positive og ønskelige egenskaper og håper dermed å skape den perfekte hund. Eller en designerhund om du vil. Det er imidlertid ikke mulig å kontrollere hvilke egenskaper som blir nedarvet fra hver av foreldrene ved paring mellom forskjellige raser, så det kan like gjerne være de negative egenskapene valpene arver.

Ødeleggende avl

Mange raseklubber og oppdrettere stiller seg svært kritiske til bevisst blandingsavl og mener det ødelegger rasene og fører mange negative konsekvenser med seg. Blant annet mye useriøs og hensynsløs avl. Norsk Kennel Klub stiller seg også kritiske til blandingsavl og gikk i fjor ut med en pressemelding hvor de advarer mot dette. – Ofte når man parer hunder av forskjellig rase, har man liten eller ingen garanti for hvordan de vil se ut eller hvilken mentalitet og helse de kommer til å ha. Det å betale titusenvis av kroner for en blandingshund er selvsagt ikke noe problem i seg selv, problemet er forutsetningen hundene markedsføres og selges under, skriver de i pressemeldingen. Videre påpeker de at oppdrettere som ikke gjennomfører nødvendig helsetesting og kun fokuserer på profitt, ikke ivaretar hundenes velferd, og er på mange måter like problematisk som valpefabrikkene i Øst-Europa. – Til og med labradoodelens ”far”, Wally Conron, sa i fjor at han angret på sin ”oppfinnelse”, nettopp på grunn av de uansvarlige oppdretterne som fulgte hans eksempel, presiserer NKK.

Falske løfter

Puddelen er blitt svært populær å bruke til å avle frem nye raser, og det at den kommer i fire størrelser gjør at de kan brukes på alt fra de minste til de største hundene. Puddelklubben fortviler sterkt over denne trenden og alle de forskjellige doodlene som nå finnes.
– Slike moteraser fører lett til at helt useriøse aktører ser et potensial, og at det blir avlet fram avkom uten fokus verken på helse eller hunde-etisk forsvarlig oppdrett. I forbindelse med labradoodle og goldendoodle hører man nokså bombastiske uttalelser om egenskapene til disse blandingene som ikke nødvendigvis er korrekte. Det fastslås både at de er allergivennlige og røytefrie samt har et behagelig gemytt. Hvor forutsigbart er dette, spør leder i Puddelklubben,Tone Bekkåsen Fischer. Hun mener dette har betydelige negative konsekvenser ved at det svært sannsynlig vil bli en del mennesker som opplever at de har fått et annet ”produkt” enn det de er blitt forespeilet.
– Resultatet kan bli et betydelig antall hunder til omplassering eller i verste fall avliving. Det er vel et faktum at terskelen for omplassering ser ut til å være lavere for blandingshunder enn for renrasede individer, sier hun.

Les mer i Hund&Fritid 7/2013

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...