Rase

Den lille sommerfugl – Papillon/phalene

12. april 2013

 

papillon5Denne selskapshunden har fylt mange ensomme hjerterom opp igjennom tidene. Det skal godt gjøres ikke å la seg sjarmere av de mørke øynene, den silkeaktige pelsen og stolte bevegelsene. Rett og slett en liten ridder.

Papillon med sine flotte ører og bedårende blikk var å finne avbildet i fangene på franske og spanske adelskvinner på 1500- og 1600-tallet. Der ble den brukt som både selskapshund og varmeflaske. Dette er en fransk/belgisk rase som offisielt ble kalt kontinental dvergspaniel papillon og phalene. Kontinental fikk de som benevning for å skille dem fra de engelske spanielene med samme opprinnelse, cavalier king charles spaniel og king charles spaniel. Deres felles slektning er den italienske veronese spaniel.

Kvaliteter

Papillon, fra det franske ordet for sommerfugl, er en forholdsvis enkel rase. Den trenger ikke store plassen å boltre seg på, men et kjærlig og varmt hjem. Ettersom de ikke har noen underull, trengs heller ikke noe spesielt pelsstell utenom det regelmessige. Denne lille firbeinte skapningen er ved første øyekast passende som en selskaps- og aktivitetshund med sitt våkne blikk og trivelige lynne. Bedre blir det når vi ser stoltheten og elegansen som hviler i den lille kroppen komme fram.

Hvis dine ører henger ned…

Det som er litt spennende, er at det finnes to ”varianter” av denne dvergspanielen. Papillon har sommerfuglliknende, stående ører, mens phalene har ører som henger mer ned. De kan fødes i samme kull og anses derfor som én og samme rase. Enkelte hevder at det må ha blitt krysset inn pomeranian for å få stående ører, men dette avviser flere teoretikere. Enhver krysning med pomeranian regnes som alvorlige feil i forhold til NKK sin standard. rase

Les mer i Hund&Fritid 3/2013.

Annonser: