Aktivisering for store og små

aktiviseringDu trenger verken kjøpe dyre aktiviseringsleker, fancy agilityutstyr eller være et geni for å kunne aktivisere og utfordre hunden din mentalt.

Tekst og foto: Therese Norman Andersen

 Alle hunder trenger å bruke hjernen sin for å utvikle seg. Dette gjøres ved at hundene får bruke sansene sine; smake på nye ting, bruke nesa til å undersøke nye lukter, gjenstander eller miljøer og ved synspåvirkninger. Det finnes mange oppgaver dere kan gi hunden som både bygger opp deres selvtillit og mestringsevne, stimulerer sansene og samtidig gir dem bedre kroppsbeherskelse.

Jobbe selvstendig

Når hundene skal undersøke nye steder, gjenstander eller dere gir dem gobitsøk i forskjellige varianter, er det viktig at dere lar dem jobbe selvstendig. Ikke pek eller mas på hundene – la dem finne ut av ting selv i eget tempo. Det er ved at hundene må tenke selv for å løse oppgaver at de faktisk utvikler seg mentalt og hjernen utvikles.

Bruk fantasien

Alle øvelsene under baserer seg på enkle aktiviseringsmetoder som alle har mulighet til å gjennomføre. Bruk fantasien i form av å bruke gjenstander du selv har tilgang på. Så fort hunden mestrer en oppgave godt, sørg for at dere videreutvikler øvelsen ved å gjøre den vanskeligere og mer krevende.

Godbitsøk

Godbitsøk er en av de enkleste aktiviseringsoppgavene å gi en hund. Det eneste du gjør er å strø godbiter utover plenen og la hunden søke dem opp selv. Etter hvert som hunden begynner å bli flink til dette, gjør du det vanskeligere ved å la dem søke over større områder og ved å kaste godbiter i høyere gress og mer variert terreng slik at hunden må jobbe mer for å finne dem. Gjem også godbitene høyt og lavt, over og under ting.

Enkle hindringer

Gjem litt godbiter under esker eller plastkopper. Det har ingenting å si hva du gjemmer godbitene i. Poenget er bare at du skal lage enkle hindringer, så hunden må være en problemløser for å få tak i godbiten. Hunden skal da selv måtte bruke kroppen sin for å velte disse enten med labben eller med snuta. Bygg også gjerne en labyrint med gjenstander, slik at hunden må finne ut hvilken vei som fører til belønningen. Man kan også legge godbiter på hvert trinn i en gardintrapp. På toppen kan man legge en ekstra god belønning som hunden får om den finner ut av hvordan den får tak i disse.

Hageagility

Finn frem hjemmelagde hindre og bruk fantasien. Til slalåmpinner kan man bruke skistaver man setter ned i gresset. Ta gjerne ut et sett med stoler som du setter tett etter hverandre. Her kan hunden enten krype under som en tunnel eller den kan klatre over. Bruk gjerne paller som bygges opp i høyden for å balansere. Vær bare oppmerksom på at alt dere lager er trygt og ikke kan velte eller skade hunden.

Hjemmelagde aktiviseringsleker

For valper kan noe så enkelt som en oppbrukt dorull med en godbit i, være nok til å sysselsette dem i noen minutter. For de litt større hundene kan man brenne små hull i en flaske og putte harde godbiter i. Hunden må da sparke og dytte på flasken for å få godbitene til å trille ut. Pappesker og reklamepapir kan også gjøre sin nytte. Krøll inn en godbit i ett og ett ark med reklamepapir. Plasser deretter mange sammenbretta papirark med en godbit i hvert ark ned i en eske. Teip esken sammen og la hunden jobbe med å ødelegge esken og alt papiret for å få tak i godiset.

 Les mer i Hund&Fritid 8/2013

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...