Bruk våren til å finne superformen til både deg selv og bikkja. Med en god innsats og effektiv trening kan dere møte sommeren med ny glød, bedre kondis og færre kilo.
Å trene ute byr på uendelige muligheter både når det kommer til treningsformer og variasjon. Lite slår følelsen av frisk luft som fyller lungene og roser som brer seg i kinnene. Forskning viser også at trening ute i det fri er bedre for den fysiske og mentale helsen, da sansene våres påvirkes i større grad av en løpetur i skogen enn inne på tredemølla. Det er deilig å trene ute uten støy og mas i bakgrunnen, og ikke minst kan vi ha med bikkja og dermed slå to fluer i en smekk. Så hopp i joggeskoene, kom deg ut med bikkja og finn sommerformen i en fei.
Viktig å huske på
Enten man ønsker å løpe, gå, sykle eller trene intervaller, er det viktig med god oppvarming og nedtrapping både for deg selv og hunden. Er man utrent, er det også viktig å starte rolig og øke intensitet og lengde etter hvert som formen kommer seg. Husk også at hunden skal være voksen og ferdig utvokst før den begynner med tung fysisk trening, for å unngå belastningsskader. Ellers er riktig utstyr alfa og omega for å få mest mulig ut av treningen, og det kan være lurt å investere i et par gode løpesko. En pulsklokke, god sele til hunden, magebelte til å feste kobbelet i samt en springer om dere ønsker å sykle, trenger dere også.
Løping
Å løpe har mange fordeler, og ingen annen trening gir en bedre effekt i forhold til forbedring av kondisjon og forbrenning av fett. Så om du ønsker å se raske resultater er, løping treningsformen du bør satse på. Løper du regelmessig, blir du garantert i kjempeform og brenner masse kalorier. Hvis formen ikke er veldig god, vil to økter i uka på 30–45 minutter gi supre resultater, mens for de som allerede er litt trent, vil tre–fire økter i uka hjelpe betraktelig på formen. Jo raskere du beveger deg, desto høyere blir kaloriforbruket. Når du løper, får du derfor mye høyere kaloriforbruk per minutt enn når du går. Du får også høyere hvileforbrenning av høy intensitet. Det betyr at du svir av flere kalorier i timene etter treningsøkten. Start og avslutt med å gå i 10–15 minutter, og det beste løpeunderlaget har man i skogen. Her får man også den mest allsidige treningen og risikoen for skader er mindre. Husk at hunder ikke skal løpe på asfalt.
Løping kan lett bli ensformig for hunden, så pass på å holde motivasjonen oppe ved å variere løype og tempo. Bit tennene sammen, og kom deg gjennom de første harde øktene, så blir det faktisk mye morsommere så snart du er i gang og har fått litt dreisen på det.
Intervalltrening
Ønsker du mest mulig ut av treningen på kortest mulig tid, er intervalltrening løsningen. Det er også fint å kombinere intervalltrening med annen trening for å komme raskere i form. Ved intervalltrening veksler du mellom høy og lav treningsintensitet, ved å variere tempoet på en løpeøkt ved å bytte på å løpe og jogge rolig eller gå. Før du starter er det viktig å varme opp godt. Et eksempel på en intervalløkt er å løpe fort i fire minutter for så å gå eller jogge rolig i tre minutter. Dette kan du gjenta fire ganger. Intervaller kan være korte eller lange, de kan løpes i bakker, på bane eller der det passer deg best.
Les mer i Hund&Fritid 3/2013.