Vi gir deg tipsene: Innkallingstrening

innkalling1Alle hunder bør få utfolde seg fritt i naturen og bruke kroppen sin. For å kunne gi hundene denne friheten, ligger det et stort ansvar hos oss hundeeiere for å lære hunden god innkalling. 

Tekst og foto: Therese Norman Andersen

Mye av hemmeligheten bak en god innkalling ligger i verdifull belønning, god timing på når man roper og systematisk trening på forstyrrelser. Det vil også være raseforskjeller som vil avgjøre hvor hardt du må trene for å få hunden din til å komme når du roper. En jakthund har ofte større radius og andre interesser på tur enn en labrador. Det er viktig å kunne litt om sin rase og deres formål for å kunne trene på forstyrrelser som er verdifulle for akkurat din hund.

Lær hunden å følge med deg

Allerede når du får valpen, bør du la den være mye løs. En valp vil så godt som alltid følge etter deg i frykt for å bli forlatt. Det er viktig å benytte seg av dette. En hund som aldri får være løs, vil ha økt trang til å stikke av så fort den får av seg båndet. Når du er på tur med hunden eller valpen din, kan du skifte retningene du går i for å få den til å følge med deg. Da vil den lære seg til at du faktisk iblant endrer retning. Den må følge med deg for ikke å bli alene.

Gjem deg

Når du ser at hunden din surrer i sin egen verden, kan du gjemme deg bak en busk. Da vil hunden våkne når den innser at du ikke er der, og den vil sannsynligvis følge litt bedre med neste gang. Dette bør ikke gjøres i like stor grad med valper. Da flere valper kan få panikk av ikke å finne eieren sin.

En hund som demper

Dersom du har en hund som ikke kommer løpende, men kommer veldig sakte mot deg, snuser og alltid må tisse litt før den først kommer, så kan det hende den prøver å dempe deg. Enten fordi den har fått kjeft før når den har kommet etter at du har ropt på den eller at du er irritert i stemmen. Det kan også hende at kroppsholdningen din er altfor mye vendt mot hunden enn hva den synes er komfortabelt. Vend gjerne siden til hunden etter du har ropt på hunden din, og gå heller bakover fremfor å gå mot hunden.

Utstyr:

  • langline
  • gode godbiter/leker
  • en hjelper

Innlæring

  • Si «kom» (eller hundens navn + kom, fløyte- eller plystresignal) når hunden er helt inntil deg. Belønn umiddelbart.
  • Rop «kom» når hunden er en meter unna deg (og ikke er opptatt med andre ting).
  • Rop «kom» når hunden er tre meter unna deg
  • Øk gradvis hvor mange meter du går vekk fra hunden før du roper
  • Få en medhjelper til å holde hunden din igjen. Gå noen meterunna. Når hunden har fullt fokus på deg, slipper hjelperen båndet, og du roper «kom». Dette kan også brukes på de før nevnte trinnene om man ønsker det. Dette vil gi en rask innkomst mot eier.
  • Generaliser innkallingsordet ved å gjenta grunnleggende prosedyrer for innlæring av ordet i forskjellige rolige miljøer (for eksempel på en parkeringsplass, i skogen osv.).

Les mer i Hund&Fritid 8/2013

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...