Frykten for å bli forlatt

Har du en hund som piper, bjeffer og klorer i stykker dører og karmer når den må være alene? Separasjonsangst er en av de mest vanlige adferdsproblemene hos hunder, og enda så vanskelig det er for deg – det er vondere for hunden.

forlattÅ gå i fra en hund som stresser, piper og er redd, er ikke særlig gøy. Noen hunder begynner allerede å stresse så fort de merker at eier har tenkt seg en tur ut. Hunder oppfatter tegn på hva som skal skje tidlig, og noen starter kanskje når vekkerklokken ringer om morgenen fordi du harfaste rutiner på morgenstellet og hunden vet at du snart skal dra. Det er en dårlig start på dagen for dere begge. Ikke er det særlig ok å komme hjem igjen, eller til en skjelven og stresset hund som kanskje har gjort fra seg rundt om i huset, spist på møbler og revet i filler sofaputene.

VANLIG PROBLEM

Det er anslått at opp mot 15 prosent av allehunder lider av separasjonsproblemer. Separasjonsangst er rett og slett frykt for å være alene, og at hunden er ekstremt knyttet til familien sin. Dette kalles også hypertilknytning. En hund med hypertilknytning fotfølger ofte ett eller flere av familiemedlemmene når de er hjemme. Den går kanskje konstant i beina på eier, til og med inn på do. Den er ekstremt kontaktsøkende, og ønsker fysisk kontakt med eieren sin hele tiden.

STRESS

Separasjonsangst utløses som oftest av stress.Stresset kan komme av mange ulike årsaker,det kan være både hormonelt og at hundener veldig usikker. Det hevdes også at separasjonsangst er arvelig, ettersom problemet ses oftere hos noen raser enn andre. Disserasene er blant annet grosser münsterländer, gordon setter og boxer. Hunder som er disponert for å utvikle separasjonsangst,kan gjøre det med en gang og den kan ha separasjonsangst helt fra du overtar den som valp. Andre hunder utvikler dette som følge av hendelser i miljøet.

STERKE SYMPTOMER

Hunder med separasjonsangst, viser kraftige angstsymptomer når de er alene eller ikke får kontakt med eier. De prøver gjerne å få kontakt med intens piping, høy bjeffing eller uling. De skader ofte dører, dørkarmer og vinduer i forsøk på å rømme, og det er vanlig at de tygger på gjenstander med eierens lukt, slik som sko, klær eller hårbørste.Disse minner hunden om eieren, og gjør hundene enda mer engstelige. De kan også gjøre fra seg inne når de er alene, selv om de akkurat har vært ute som følge av angsten. Andre vanlige symptomer er uro, pesing, sikling, oppkast eller skjelving. Disse symptomene forekommer gjerne når hunden eralene. En hund med separasjonsangst vilogså vise overdreven glede og hilsning når du kommer hjem igjen.

Les mer i nr 8/2014

Siste

Kun halvparten bruker alltid redningsvest

Selv om mange kjæledyr er gode svømmere, kan de...

Parson Russel Terrier

En aktiv, kvikk og lettlært terrier, som er bygd...

På telttur med hunden

Også i år, spøker det med utenlandsferie, men hva...

Valpetrening

En valp gir mye glede, og en god del...

Les også

Kun halvparten bruker alltid redningsvest

Selv om mange kjæledyr er gode svømmere, kan de...

Parson Russel Terrier

En aktiv, kvikk og lettlært terrier, som er bygd...

På telttur med hunden

Også i år, spøker det med utenlandsferie, men hva...

Valpetrening

En valp gir mye glede, og en god del...

Langline! Til nytte eller besvær?

Iblant kan det være strevsomt å bli tvunnet inn...

Kun halvparten bruker alltid redningsvest

Selv om mange kjæledyr er gode svømmere, kan de få panikk dersom de faller over bord. En ny undersøkelse viser at kun halvparten av...

Parson Russel Terrier

En aktiv, kvikk og lettlært terrier, som er bygd for fart og utholdenhet. Denne rasen ble avlet frem til revejakt og var lenge klassifisert...

På telttur med hunden

Også i år, spøker det med utenlandsferie, men hva med en flott telttur i fjellet. Både du, bikkja og flokken vil ha glede av...