Hundebobla SPREKKER

nordby2
MANGE SKJEBNER: Antall uønskede hunder vokser stadig. De heldige blir omplasserte, de mindre heldige avlives.

Eieren av Nordbys Hundesenter og en av landets fremste adferdskonsulenter på hund har gjennom sin jobb de siste årene sett en faretruende og voldsom utvikling når det kommer til dagens hundehold, og han er dypt bekymret for fortsettelsen. – Den kommersielle hundebusinessen har eksplodert. Flere og flere surfer på hundebobla, og det finnes få eller ingen reguleringer når det kommer til både oppdrett, hundeeiere, instruktører eller adferdskonsulenter. Det er et helt fritt marked, og vi ser nå at flere og flere hunder lider på grunn av dette, tordner han.

ALLE VIL HA HUND

Stadig flere går i dag til anskaffelse av hund. Hvor mange hunder som finnes i Norge vites ikke eksakt, men det siste anslaget fra 2012 er på rundt 500 000 hunder. Antagelig er det langt flere. Antall registreringer av nye hunder øker for hvert år, i tillegg til dette finnes det et stort antall hunder som aldri blir registrert noe sted. Omlag hver 5. husstand i Norge har i dag hund, og stadig flere søker lykken med et firbeint familiemedlem. Stadig flere vil ta del i hundeidyllen. Og stadig flere hunder ender til omplassering eller på benken hos veterinæren, hvor en sprøyte avslutter et liv som viste seg å likevel ikke være så mye verdt.

MEDIASKAPT HUNDELYKKE

Nordby har jobbet med hund på heltid siden 1999 og har de 10 siste årene sett en utvikling som gjør ham svært bekymret: Hunder som blir dårligere og dårligere mentalt rustet til å takle verden. Aggressive hunder, uvitende eiere og mange som opplever hverdagen med hund som svært problemfylt. – Når jeg snakker om hundebobla, mener jeg det romantiske bildet som er skapt blant annet av media rundt dette med hund og hundehold. At det å ha hund er så flott og fint, og at hunden er menneskets beste venn. I dag får til og med syke mennesker støtte til hundehold fra det offentlige. Hunder som skal hjelpe rusmisbrukere ut av helvete, eller psykisk syke til en bedre hverdag og så videre. Man kan jo stille seg spørsmål om ikke dette blir en enda større belastning for disse menneskene. Er det slik at et menneske som ikke kan ta vare på seg selv, kan ta vare på en hund med alt ansvar og oppgaver det medfølger, spør Nordby.

hundebobla2
TRAVEL: Det blir mange adferdskonsultasjoner i uka, og Nordby har aldri hatt mer å gjøre enn nå.

Fra å ha omlag 60 adferdskonsultasjoner i 2006, hadde Nordby i fjor over 400. Problemene hundeeiere kommer til ham med er de samme som før, bare at det nå gjelder langt flere. – Det er aggresjon mot eierne, aggresjon mot andre hunder og separasjonsproblemer. Vi opplever også at langt flere hunder er aggressive mot barn enn før, sier han. Nordby forteller om både veikere hunder og veikere eiere. – Mange har verken kunnskap eller forståelse for hvordan de skal løse problemene de møter med hunden sin. I og med at det ikke finnes noen krav til det å være hundeeier, er mange helt blanke den dagen de får en valp i hus.

FULLE OMPLASSERINGSSENTRE

Som et resultat av at mange skaffer seg hund uten å vite hva det innebærer, ender svært mange hunder til omplassering. Et kjapt søk på Finn.no viser at det i skrivende stund er 1118 annonser med hunder til salgs. Av disse er en høy andel voksne hunder, som både leter etter sitt 2. og 3. hjem. 40 hunder ligger under kategorien ”Gis bort”. Landets omplasseringssentre er også fulle til randen av hjemløse hunder, og Sindre Engen ved FOD (Foreningen for omplassering av dyr) forteller at de i fjor tok inn 120 hunder på gården, samt at de hjelper svært mange gjennom såkalt fjernomplassering. – Pågangen er langt større enn hva vi har kapasitet til, og vi benytter derfor fjernomplassering, der hunden befinner seg hos eier til den får et nytt hjem, sier Engen. FOD melder også om at hastesakene står i kø på gården og at det er vanskelig å finne nye hjem til mange av hundene.

USERIØS AVL

Som følge av den store etterspørselen etter hunder har tallet på oppdrettere også eksplodert, og det finnes ingen krav til det å kalle seg oppdretter i dag. Man sender inn en søknad til NKK med ønske om kennelnavn, og om dette godkjennes er man registrert oppdretter. Som følge av null reguleringer har havet av useriøse oppdrettere vokst seg stort, ettersom det ligger mye penger i avl. – Det har blitt ekstremt stor butikk i å avle opp og selge hunder, og vi ser flere og flere valpefabrikker der ute. Importen av hunder har også tatt helt av. For omlag 10 år siden begynte vi å se et skifte, fra at det var vanskelig for ”Hvermansen” å få kjøpt seg valp, til at man i dag får valpene kastet etter seg. Dette har ført til at de seriøse oppdretterne ikke får solgt sine valper, og at vi dermed får færre gode hunder og flere dårlige hunder, sier Nordby.

METTET MARKED

Nordby er ikke i tvil om at vi om få år vil ha løshunder rundt om i gatene i Norge som følge av et mettet marked. At vi vil oppleve massekastreringer og masseavlivninger. – Det sier seg selv når det blir flere hunder enn det markedet kan ta i mot. Vi har ikke store sheltere i Norge som kan ta seg av disse hundene, og de omplasseringssentrene som finnes har allerede sprengt kapasitet, sier han

ETTERLYSER NKK

Som følge av et uregulert hundehold har vi allerede nå sett flere konsekvenser av dette. Vi har fått utvidet båndtvang, raseforbud, reguleringer av antall hunder i husstand, samt forbud mot hund på enkelte områder og steder. Nordby spør seg selv hvor lenge NKK bare skal sitte og se på denne utviklingen, framfor å starte opp tiltak samt og begynne å regulere i forkant framfor i etterkant. – NKK skulle vært på banen for lenge siden. Det er på høy tid at de våkner opp, konstaterer han.

STRENGERE KRAV

Så – hvordan skal man redde inn denne skremmende utviklingen? I følge Nordby, er det med strengere krav og reguleringer til både hundeeiere, oppdrettere, instruktører og alle som har med hund å gjøre. – I Sveits har de innført obligatorisk tredagerskurs før man får gå til anskaffelse av hund. Dette er absolutt noe vi også burde vurdere, for å sikre seriøse og skikkede hundeeiere. Det bør også stilles langt høyere krav til kunnskap og ferdigheter hos oppdrettere, og man bør også vurdere om kjøp og salg av hund skal være skatte- og momspliktig. Det må på plass reguleringer for hvem som kan få kalle seg hundeinstruktør og adferdskonsulent, samt hvem som har lov til å drive hundeskoler, pensjonater og lignende. I dag er det umulig for mannen i gata å vite hvem som er seriøse og hvem som ikke er det, understreker han.

MISTER GJERNE JOBBEN

Selv lever Nordby svært godt på denne såkalte hundebølgen, med flere kunder enn noen gang. Målet hans er imidlertid at adferdskonsulenter som ham selv blir stående uten jobb. – Det er helt greit. Min bekymring er at hundene våre lider. Håpet er at jeg må finne meg noe annet å drive med etter hvert, fordi det ikke er behov for slike som meg. Dessverre ser det heller ut til at det vil bli behov for flere, sukker han.

hundebobla3

 

 

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...