Akkurat som forkjølelsen herjer hos oss mennesker i høst- og vinterhalvåret, blir mange hunder smittet av kennelhoste. Som oftest helt ufarlig, men plagsomt – det er det.
Det er ikke bare vi mennesker som sliter med hoste og rennende nese og øyne på denne tiden av året. Kennelhoste har mange av de samme symptomene hos hunder som forkjølelse har hos mennesker. Man vet selv hvor elendig man kan føle seg når det står på som verst, og slik føles det for hunden også. Sørg derfor for å ta ekstra godt vare på hunden din, og gi den riktig stell og pleie når den er syk.
HVA ER KENNELHOSTE?
Kennelhoste (smittsom trakeobronkitt), er en infeksjon i som setter seg i de øvre luftveiene til hunden og er forårsaket av en kombina- sjon av virus og bakterier. Hvilke virus som er involvert varierer fra utbrudd til utbrudd og er avhengig av type hund. Det som har blitt identifisert som den viktigste årsaken til kennelhoste er hundens parainfluensavirus (Pi) og bakterien Bordetella bronchiseptica (Bb). I tillegg kan også ulike ikke-infeksiøse faktorer spille inn, slik som dårlige boforhold (for høy eller for lav temperatur), luftfuktighet, dårlig hygiene, stress eller generell dårlig helsestatus.
STOR SMITTEFARE
Kennelhoste er svært smittsomt, og hunder som har mye kontakt med andre hunder har høyere risiko for å bli smittet. For eksempel ved kennelopphold, hundepensjonater, omplasseringsinstitusjoner, utstillinger, hundeskoler og lignende. Om hunden din er ekstra utsatt eller om den er gammel eller har dårlig helse, kan det være lurt å vaksinere hunden mot kennelhoste. Vaksinen gir ikke en fullstendig beskyttelse, men om hunden er vaksinert vil den få en mildere form av sykdommen. Nyere forskning viser også at vaksinering mot kennelhoste nedsetter smitterisikoen for hunder som kommer i kontakt med store hundepopulasjoner.
SMITTEVEIENE
Hundene smittes som oftest via dråpesmitte fra infiserte hunder som nyser eller hoster. Andre smittekilder kan være gjennom direkte kontakt (når hunder snuser på hverandre), forurenset vann (felles vannskål), samt via mennesker og varer som har vært i kontakt med smittede dyr. Infeksjon trenger ikke nødvendigvis skje mellom hunder, men kan også smitte fra katt til hund og omvendt.
Les mer i Hund&Fritid 8/2014