Rase

Velg hund på riktig grunnlag

15. september 2014

 

velgBor du på landet eller i blokk, liker du deg best på sofaen foran tv-en eller ute i skog og mark? Hvilke behov skal hunden tilfredsstille, og hva kan du egentlig tilby hunden?

Det er tusen ting en bør tenke nøye gjennom før man skaffer seg hund. Det gjelder å holde tunga rett i munnen, sette fornuften fremfor følelsene og bruke hodet fremfor hjertet. Selv om en hund kan være aldri så vakker og flott, er det ikke sikkert at den hører hjemme hos akkurat deg. Kanskje er til og med ikke en hund riktig kjæledyr i det hele tatt?

MANGE ANGRER

Det å ha hund krever oftest mye mer enn hva mange er forberedt på. Nettopp derfor ender også en stor del hunder til omplassering, da eierne ikke orker, gidder eller makter å ta vare på det nye firbeinte familiemedlemmet likevel. Det ble ikke som man hadde ønsket eller trodd. Den som blir lidende er hunden, som ikke har gjort noe annet galt enn bare å være en hund.

TENK LANGSIKTIG

Før du tar det endelige skrittet om å bli hundeeier, tenk godt gjennom om du virkelig har tid, lyst og ikke minst kunnskap nok til å ta vare på en hund. Kanskje er du alene nå og ikke har så mye annet ansvar og forpliktelser, men hva om 5-10 år? Antagelig har livssituasjonen forandret seg mye da, men hunden vil fortsatt kreve akkurat det samme. Det er viktig å tenke langsiktig, da hunder lever i mange år og er helt avhengige av deg, hver eneste dag, år etter år.

SLUTT PÅ SPONTANITETEN

Når man får hund, er det ikke lengre bare å ta seg en langhelg i Praha eller en uke i Syden. Ikke en spontan dagstur en gang. Bare en vanlig arbeidsdag er for mange hunder i det lengste laget å være alene hjemme. Er du klar for å sette egne drømmer og behov til side for hunden? Har du noen til å passe den når du skal reise bort? Hvordan er arbeidssituasjonen, og hvor mye må hunden være alene hver dag? Mange hunder er alene 8-10 timer hver eneste dag, og selv om dette går greitt, hvordan synes egentlig hunden det er å være så mye alene? Antagelig ikke så moro. Skal hunden likevel være det, må du være forberedt på at den er full av energi når du kommer hjem og krever oppmerksomheten din resten av dagen, uansett hvor sliten du måtte være.

Les mer i Hund&Fritid 6/14

Annonser: