I form på sykkel

sykkelVårsola titter frem og det kribler i både kroppen og beina. Tiden er inne for å børste støv av sykkelen og å komme seg ut. Hunder flest elsker å løpe, og blir gladelig med på sykkeltur.

De aller fleste kan trene på sykkel. Sykling er skånsomt for leddene, samtidig som du bruker store muskelgrupper som rumpe, lår og legger. I likhet med andre former for kondisjonstrening gir sykling en rekke hel- sefordeler og i gjennomsnitt forbrenner du rundt 300 kalorier i timen på sykkelsetet. Sykling er ypperlig trening du kan gjøre sammen med hunden, og det gir hunden god kondisjonstrening og den får løpt fra seg og får ut overskuddsenergi. For at det skal være trygt og forsvarlig, er det likevel noen hensyn du bør ta før dere setter i gang.

FERDIG UTVOKST
Uansett hvor rolig sykkelturen er innebærer treningsformen at hunden tvinges til å holde et konstant tempo og ikke selv har mulighet til å regulere farten og mosjonsmengden. Før hunden utsettes for denne typen belastning, skal den være ferdig utvokst, altså rundt 18 måneder gammel. Dette varierer naturligvis litt fra rase til rase. En stor og tung hund kan trenge mer tid før bein og ledd klarer store påkjenninger. For raser som er utsatt for hofteleddsfeil eller albueleddsfeil, er det viktig å røntge hunden før sykkeltreningen begynner. Har hunden anmerkninger på hofter eller albueledd, bør du søke råd hos veterinær for å kunne legge opp et treningsprogrammet som passer din hund.

RIKTIG UTSTYR
Før dere starter med sykkeltrening, sørg for å ha riktig utstyr i orden. Å holde kobbelet i hånden eller feste det i styret kan være direkte trafikkfarlig da et rykk fra hunden kan rive deg overende eller sende deg ut i veien. Gå derfor til innkjøp av en springer. Denne monteres på sykkelen, og gjør det lettere og tryggere å sykle med hunden da den absorbe- rer opptil 90 prosent av alle uventede rykk og trekk, slik at du holder balansen og hunden din er trygg. Hunden skal ha på seg en god sele, ikke halsbånd. Selv om kveldene blir lysere, er det alltid på sin plass med reflekser på både deg og hunden når dere skal ut og ferdes langs veien.

INNLÆRING
Det er ikke gitt at det vil gå bra bare å feste hunden til springeren og legge i vei på tur. Hunden trenger å lære hva som skal skje når dere sykler, og hva den skal gjøre. Når du sykler, skal hunden løpe på høyre side, altså på motsatt side av når den skal gå fot, slik du befinner deg mellom trafikken og hunden når dere ferdes på trafikkerte veier. Det kan være lurt å legge inn en kommando når du lærer hunden å løpe ved siden av sykkelen. Luft hunden godt slik at den får luktet fra seg og gjort sitt fornødne før dere starter. Hunden må lære at når dere sykler, skal den holde tempoet ved siden av deg hele tiden, den kan ikke stoppe opp for å tisse eller sjekke ut dagens nyheter i grøftekanten. På sykkelen er dere i treningsmodus, ikke turmodus. Unngå sterkt trafikkerte veier under tilvenningen. Normalt lærer hunden fort hvordan dette skal foregå, men det krever full oppmerksomhet fra deg som syklist når du sykler med hund på denne måten. Fugler, katter og andre hunder er forstyrrende elementer som kan gi utfordringer underveis.

Les mer i Hund&Fritid 2/2015

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...