Overvektige hunder: Fedme – et problem

dogMens vi stort sett kan skylde på oss selv om vi er overvektige, gjelder ikke dette for hunden. Her er det eier som er ansvarlig, for det er vi som styrer hundens matinntak og aktivitetsnivå.

Undersøkelser viser at hele 30-40 prosent av alle hunder i den vestlige verden er overvek tige. Som hos mennesker er det flere helseproblemer forbundet med overvekt, blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer, endret pustemønster, hudproblemer, halthet som følge av stor belastning på leddene og risiko for å legge hunden i narkose. Hundene adopterer vår livsstil, og for et langt og friskt liv er fokus på sunnhet og helse vel så viktig for firbeinte som tobeinte.

UVITENHET

Mange hundeeiere ser ikke selv at hunden deres drasser rundt på for mange kilo. En enkel måte å sjekke om hunden er overvektig på, er å stryke over siden på hunden. Du skal da lett kunne kjenne ribbeina. Ved overvekt vil ribbeina være vanskeligere å identifisere. Hunden skal også ha en synlig midje, og den skal ikke ha valker ved halerota. Alle raser har ulik bygning og konstruksjon, men ingen hund er skapt feit. Det finnes flere grader av overvekt, men generelt kan man si at hunder som veier 15 prosent eller mer enn sin antatte normalvekt, lider av fedme. Altså overvekt utover hva som kan regnes som forsvarlig, og som er direkte helseskadelig og plagsomt for hunden.

OVERFÔRING OG UNDERAKTIVISERING

Ingen ville dyr er overvektige. Det er vi som gjør våre kjæledyr overvektige, og som må ta ansvar. Å gi hunden matrester og godbiter i hytt og pine er sjeldent en god idé, selv om tanken bak selvsagt er god. Det finnes mange andre måter å glede hunden på. Det finnes sykdommer og tilstander som gjør hundene våre ekstra utsatte for fedme, men i 90 prosent av tilfellene er årsaken mye mat og for lite mosjon. Kaloriinntaket er større enn kaloriforbruket, og det overflødige lagres som fett. Det er en bevist sammenheng mellom eiers og hundens fysiske tilstand, og dette er ganske logisk da kjæledyr tvinges til å følge eierens beslutninger og atferd. Kampanjer mot fedme hos mennesker anbefaler minst 30 minutter hurtig gange per dag. Hunder trenger også daglig mosjon, noen raser krever mye, andre mindre, men alle trenger noe.

FOREBYGG

Riktig fôring i valpestadiet er viktig for å fore- bygge vektproblemer senere i livet. Dersom valpen får for mye mat øker risikoen for at hunden senere kommer til å bli overvektig. Dette er fordi det da dannes flere fettceller i valpestadiet enn det som er ideelt. Det er viktig å være klar over at det er mye lettere å forebygge overvekt enn å slanke en allerede overvektig hund. Å holde en hund normalvektig og i god form er ikke vanskelig. Nøkkelen ligger i riktig mengde mat og mosjon. Uansett hva slags fôr man bruker, finnes det tabeller på hvor stor mengde din hund skal ha, og det finnes mange ulike typer fôr med ulik mengde fett og protein for forskjellige hunders behov. Noen raser trenger mindre energi enn andre, blant annet alle nordlige raser og labrador retriever. En labrador trenger for eksempel 20 prosent mindre energi enn andre raser av tilsvarende størrelse. Beagle og cocker spaniel er også raser som har et lavt energibehov. Dette er imidlertid ikke en regel uten unntak, og betyr ikke at alle slike raser alltid blir overvektige. Man må bare være mer obs på den fysiske tilstanden og tilpasse kostholdet, slik at de opprettholder idealvekten.

Les mer i Hund&Fritid 4/2015

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...