Blandingshund eller renraset?

blandingNoen elsker blandinger, for andre er det helt uaktuelt å ha noe annet enn en renraset hund. Er den ene noe bedre enn den andre, og hva er viktig å tenke på i valget?

Det finnes mange diskusjoner rundt det med blandingshunder kontra renrasede hunder. Mange argumenterer med at blandinger er friskere og mer robuste enn renrasede. Andre mener blandings-avl er useriøst og at det blir avlet fram avkom uten fokus verken på helse eller hundeetisk forsvarlig oppdrett. Som førstegangs hundekjøper kan det være vanskelig å orientere seg og å skille fakta fra myter og oppspinn.

DESIGNERHUNDER
Når det kommer til blandingshunder, må man skille mellom tjuvparringer og det som i dag blir stadig mer populært, planlagt blandings- avl. Altså hvor en oppdretter bevisst mikser forskjellige raser i hensikt å få fram det beste fra foreldrenes egenskaper i avkommene. Dette kalles ofte designerhunder, og eksem- pler på slike raser er doodle-blandinger som har blitt ekstremt populære de siste årene. Ikke så rart, for disse markedsføres ofte som røytefrie, allergivennlige, lærevillige, intel- ligente og supre familiehunder med et rolig og behagelig gemytt. Men, oppfyller disse hundene virkelig alle forventningene og løftene kjøperen gis?

blanding2
BEKYMRET: Vegar Nordby er bekymret over mye useriøs avl av blandingsrasene. – Det er mye løgn i markedsføringen av disse, mener han.

SAMMENLIGNER MED VALPEFABRIKKER
Spesialist i hunde- og kattesykdommer, Martine Ziener ved Fredrikstad Dyrehospital, konsta- terer en ting: at blandingshunder er friskere enn rasehunder, det er en myte! – En valp blir ikke friskere enn hva foreldrene er. Parrer man to syke hunder, vil man også få en syk valp. Det er ikke slik at en valp automatisk vil arve de beste egenskapene til foreldrene. Valpen kan like gjerne arve de negative egenskapene, sier hun. Ziener ser med bekymring på den økende trenden med planlagt blandings-avl. – Før i tiden var blandinger et resultat av bikkjer som stakk av sted og tjuvparret seg. Disse valpene ble som oftest gitt bort, eller solgt til en veldig rimelig penge. I dag er planlagt blandings-avl blitt et stort marked styrt av penger og profitt, uten tanke på dyrenes ve og vel. Vi ser det som kan kalles valpefabrik- ker også her i landet, og det er svært trist og bekymringsfullt, sukker hun. lidelser, øyesykdommer, diabetes med flere. Ziener tror det som gjør at mange mener blandingshunder er friskere, blant annet er at det ikke er noe register på sykdom- mer hos blandingshunder, slik som det er hos rasehunder. Hun peker også på at eiere av blandingshunder antagelig ikke sjekker hundene sine for sykdommer, slik som for eksempel HD, noe som er vanlig hos rase- hunder som er disponert for sykdommen. Siden de da ikke blir røntget, vet man ikke om hunden har dette før hunden eventuelt blir gammel, og man tenker da at det bare er et alderssymptom. – Mange av de populære doodle-blandingene markedsføres gjerne som svært friske og sunne med et godt gemytt. Vi ser dessverre flere problemer hos disse rasene også, slik som allergier hos hundene selv og nervøse hunder med ustabilt gemytt.

INGEN GARANTIER
Når det gjelder helse, er en blandings- hund like disponert for sykdommer og lidelser som kreft, hofte- og albuelidelser, øyesykdommer, diabetes med flere. Ziener tror det som gjør at mange mener blandingshunder er friskere, blant annet er at det ikke er noe register på sykdom- mer hos blandingshunder, slik som det er hos rasehunder. Hun peker også på at eiere av blandingshunder antagelig ikke sjekker hundene sine for sykdommer, slik som for eksempel HD, noe som er vanlig hos rase- hunder som er disponert for sykdommen. Siden de da ikke blir røntget, vet man ikke om hunden har dette før hunden eventuelt blir gammel, og man tenker da at det bare er et alderssymptom. – Mange av de populære doodle-blandingene markedsføres gjerne som svært friske og sunne med et godt gemytt. Vi ser dessverre flere problemer hos disse rasene også, slik som allergier hos hundene selv og nervøse hunder med ustabilt gemytt.

SJANSESPILL
Ziener mener at man er langt tryggere på hva man får ved å kjøpe valp fra en seriøs oppdretter av renrasede hunder. – Disse kjenner linjene de avler på godt, og har informasjon om foreldredyrenes helse flere generasjoner bakover. De vet derfor med rimelig stor sikkerhet hvordan hundene som avles frem vil bli, og du som kjøper er tryggere på hva du får. Parrer man hunder av forskjellig rase har man derimot liten eller ingen garanti for hvordan de vil se ut eller hvilken mentalitet og helse de kommer til å ha. Det å betale titusenvis av kroner for en blandingshund er ikke noe problem i seg selv, men problemet er forutsetningen disse hundene markedsføres og selges under, sier hun.

Les mer i Hund&Fritid 3/2015

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...