Hoppeteknikk og selvstendighet

hopp1Det er nok av utfordringer innen agililtyringen. Det vi synes er vanskelig og utfordrende, kan vi trene mye på slik at både vi og hundene får en god mestringsfølelse. Farten øker, og vi er avhengige av at hundene må kunne jobbe mer selvstendig mens vi peser oss til neste hinder.

Hoppteknikken til hundene våre varierer fra individ til individ. Allikevel kan vi fint trene på å utvikle dem, slik at hver enkelt hund vil kunne forbedre seg. Det er nok slik at mange glemmer å trene hoppteknikk med hundene sine. Med enkle, små tiltak og korte økter kan vi fint klare å hjelpe dem til å hoppe bedre. Mye her har med sats, fokus og neste kommando å gjøre. I denne artikkelen skal vi fokusere på sats.

FORBEDRE SATSEN

Hunden er avhengig av å satse riktig for at den skal kommer over hinderet, og for at pinnen ikke skal rives. 5 feil på pinneriv er sure feil å få. Mer grunnleggende hopptrening vil være like bra for den ferske hunden som den konkurrerende hunden.

Ta ut 4 hinder, og mål din hunds steglengde mellom hindrene. På vanlig trening, og i forskjellige baner, er det mest vanlig med 5 til 7 meter mellom hindrene. Nå skal vi krympe sammen avstanden, slik at hunden kun får landet og må ta ny sats med en gang mellom hindrene. Det vil si at hunden kun er i bakken en gang mellom hvert hinder. Denne avstanden varierer fra individ til individ og farten man setter hunden i. Prøv deg frem med lave hinder til du ser den riktige avstanden. Ikke be hunden løpe full fart, men ha vanlig fin flyt til å begynne med. Når du har funnet riktig avstand og fart, setter du hindrene høyere. På denne måten får hunden din trent sats og den får inn i kroppen sin hvordan den best mulig skal satse for å komme over hinderet. Når dere er komfortable med denne, kan man be hunden øke farten. Da må du antagelig forandre hinderavstanden igjen.

LEGG INN SVINGER

Når dere er komfortable med denne treningen kan du begynne å legge inn svinger også. Ta det rolig, og ingen skarpe svinger, før hunden finner satsingspunktet sitt naturlig. Et annet alternativ er å legge en vanlig stige på bakken. Her ber du hunden gå over stigen. Hunden må da lære seg kontroll over beina sine for ikke å snuble. Dette får den bruk for når den utvikler satsen sin.

SELVSTENDIGHET

Selvstendighet i banen er noe vi trenger i alle klasser i agility. Vi kan ikke alltid være/rekke til alle hindrene, så hunden må kunne få en kommando og utføre hinder selvstendig. De fleste har trent fremadsending. Her kan vi begynne med vanlige hopphinder. Sett dem etter hverandre på en rett linje, så viser vi hunden at belønningen ligger etter siste hinder. Dette kan være en skål hvor vi viser at vi legger en godbit, eller vi legger leken til hunden etter siste hinder. Start så på siste hinder, be hunden hoppe og la den få ta leken eller godbiten. Fortsette bakover til du kan sende hunden selvstendig fremover på flere hinder. Det er viktig å vise hunden belønningen som ligger i enden. Hunden vil da søke seg fremover mot belønningen.

Les mer i Hund&Fritid 4/2015

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...