Hoppeteknikk og selvstendighet

hopp1Det er nok av utfordringer innen agililtyringen. Det vi synes er vanskelig og utfordrende, kan vi trene mye på slik at både vi og hundene får en god mestringsfølelse. Farten øker, og vi er avhengige av at hundene må kunne jobbe mer selvstendig mens vi peser oss til neste hinder.

Hoppteknikken til hundene våre varierer fra individ til individ. Allikevel kan vi fint trene på å utvikle dem, slik at hver enkelt hund vil kunne forbedre seg. Det er nok slik at mange glemmer å trene hoppteknikk med hundene sine. Med enkle, små tiltak og korte økter kan vi fint klare å hjelpe dem til å hoppe bedre. Mye her har med sats, fokus og neste kommando å gjøre. I denne artikkelen skal vi fokusere på sats.

FORBEDRE SATSEN

Hunden er avhengig av å satse riktig for at den skal kommer over hinderet, og for at pinnen ikke skal rives. 5 feil på pinneriv er sure feil å få. Mer grunnleggende hopptrening vil være like bra for den ferske hunden som den konkurrerende hunden.

Ta ut 4 hinder, og mål din hunds steglengde mellom hindrene. På vanlig trening, og i forskjellige baner, er det mest vanlig med 5 til 7 meter mellom hindrene. Nå skal vi krympe sammen avstanden, slik at hunden kun får landet og må ta ny sats med en gang mellom hindrene. Det vil si at hunden kun er i bakken en gang mellom hvert hinder. Denne avstanden varierer fra individ til individ og farten man setter hunden i. Prøv deg frem med lave hinder til du ser den riktige avstanden. Ikke be hunden løpe full fart, men ha vanlig fin flyt til å begynne med. Når du har funnet riktig avstand og fart, setter du hindrene høyere. På denne måten får hunden din trent sats og den får inn i kroppen sin hvordan den best mulig skal satse for å komme over hinderet. Når dere er komfortable med denne, kan man be hunden øke farten. Da må du antagelig forandre hinderavstanden igjen.

LEGG INN SVINGER

Når dere er komfortable med denne treningen kan du begynne å legge inn svinger også. Ta det rolig, og ingen skarpe svinger, før hunden finner satsingspunktet sitt naturlig. Et annet alternativ er å legge en vanlig stige på bakken. Her ber du hunden gå over stigen. Hunden må da lære seg kontroll over beina sine for ikke å snuble. Dette får den bruk for når den utvikler satsen sin.

SELVSTENDIGHET

Selvstendighet i banen er noe vi trenger i alle klasser i agility. Vi kan ikke alltid være/rekke til alle hindrene, så hunden må kunne få en kommando og utføre hinder selvstendig. De fleste har trent fremadsending. Her kan vi begynne med vanlige hopphinder. Sett dem etter hverandre på en rett linje, så viser vi hunden at belønningen ligger etter siste hinder. Dette kan være en skål hvor vi viser at vi legger en godbit, eller vi legger leken til hunden etter siste hinder. Start så på siste hinder, be hunden hoppe og la den få ta leken eller godbiten. Fortsette bakover til du kan sende hunden selvstendig fremover på flere hinder. Det er viktig å vise hunden belønningen som ligger i enden. Hunden vil da søke seg fremover mot belønningen.

Les mer i Hund&Fritid 4/2015

Siste

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Les også

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med...

Godbittøying

Ved hjelp av tøying øker man smidigheten og bevegeligheten...

Forbered deg til jakta

Høst betyr jakt for mange, og for at hund...

Hunter Oslo Barcode – Åpner lørdag 17. september

I disse tider, er det en spennende satsing som daglig leder Toril Stokke gjør. Hunter Oslo Barcode holder til i Dronning Eufemiasgate 38 i...

Hunden som har alt: Briard

Intelligens, hjerte og skjønnhet forent på fire bein, slik beskrives den franske gjeterhunden briard. Briard, eller chien berger de brie, kommer fra Frankrike og kalles...

Innkalling

Innkalling er en viktig øvelse å kunne. Start med denne treningen tidlig i valpealder, og vær konsekvent med dette videre. Tenk på: Det går fint...