Noen av Norges beste dommere

dommerÅ være dommer i hundeverdenen, er ikke en lett ting. Vi har pratet med 3 norske dommere og en dommerelev innenfor forskjellige sporter, og hørt hva de synes om jobben.

Det finnes mange forskjellige hundesporter man kan konkurrere i. De 3 største er utstilling, lydighet og agility. Det å være dommer, uansett hvilken sport, er en jobb som er ganske så utsatt. Her skal man følge et regelverk, dømme etter beste evne, og fortsatt kan man gjøre feil. Dommerne får ofte beskjed når de har gjort en feil, men det er viktig å huske at selv dommere er mennesker.
Vi har pratet litt med 3 profilerte dommere om hva de syns om jobben og det å være dommer, og en dommerelev innen agility.

AGILITY – EN FARTSFYLT AKTIVITET!
Agility er en hundesport hvor man skal fullføre en bane på kortest mulig tid. Disse banene er det dommerne som designer, bygger og dømmer. Dette er en sport som viser hvor raske, sterke og smidige hundene kan være. Jan Egil Eide har vært agilitydommer i 15 år, og han er en godkjent dommer både i Norge og utlandet, og han har dømt i 19 forskjellige land. Hva tenker han?
– Det var hovedsakelig selve dømmingen jeg tenkte på da jeg ble dommer, men det har etterhvert utviklet seg til flere ting som interesserer meg. Banedesign er en ting, jeg synes det er veldig gøy å forsøke å lage spennende, morsomme og utfordrende baner. Et annet punkt er opplevelser. Ettersom jeg har vært så heldig å dømme i 19 forskjellige land, har jeg også fått se hvordan sporten utøves og organiseres verden rundt. Jeg får møte mange fantastiske mennesker og sett mange flotte steder. Så for meg er det totalopplevelsen som gjør dømmingen interessant.

3 TIPS TIL AGILITYDELTAKERE:
• Husk å trene i forskjellige miljøer og i forskjellige klubber! Hunden trenger å bli vant med alle omgivelser.
• Pass på at du grunntrener hunden din godt før du begynner å presse den! Er hunden din godt grunntrent, vil du takle utfordringer mye bedre!
• Det er ikke farlig å feile! Det å feile gjør bare at man får noe nytt å trene på. Hunden gjør sitt beste og fortjener ros uansett!

KAN VÆRE EN ENSOM JOBB

Det er ikke alltid en lett jobb å være dommer. Man må følge reglene, men også magefølelsen sin til tider, og det er ikke alltid alle er enige i jobben du gjør. Ofte kan man få tilbakemeldinger som ikke er hyggelige, men Jan Egil sier at det er viktig å være ydmyk.
– Å være dommer kan ofte være en ensom jobb, så man må stole på egen vurderingsevne. Jeg mener det er viktig å være ydmyk og forsøke å lytte til tilbakemeldinger som kommer. Det er umulig å gjøre alle fornøyde, målsettingen blir derfor å lage gode baner som har rett vanskelighetsgrad. De skal også være innenfor regelverket og være sikre for hundene. Jeg synes utøverne er fair i sin behandling av dommerne.

Les mer i Hund&Fritid 8/2015

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...