Når man skaffer seg en hund har man forhåpentligvis tenkt seg nøye om. Man gjør alt man kan for å være godt forberedt, men når valpen melder sin ankomst står man likevel ofte med hodet fullt av spørsmål.
Når man skal oppdra en hund er det viktig å starte tidlig med sosialisering og trening, og det kan være lurt på forhånd å vite litt om hvor man skal begynne når man får en ny valp. De første to ukene av valpens tid hos deg brukes i størst mulig grad sammen med valpen. Gå tur sammen, spis sammen, sov sammen og lek sammen. Kort sagt, bruk denne tiden til å bli valpens ”beste venn”. Når disse to ukene er over, begynner treningen.
HÅNDTERING
Man bør begynne å håndtere hunden med en gang man møtes, men når de første par ukene er over kan man øve på å holde valpen mer på fanget. Det å holde en valp på fanget over tid, vet alle som har prøvd det at ikke er så lett. Den vil sjelden være i armene dine lenger enn nødvendig – det er jo så mye gøy å finne på andre steder. Begynn med å holde valpen i noen få sekunder, for så å øke tiden etter hvert. Når du har valpen i armene, klapp den rolig og snakk til den med rolig og behagelig stemme. Dette skal til slutt bli en øvelse som hunden elsker.
KONTAKTTRENING
Start også med kontakttrening så tidlig som mulig. Gå alltid rundt med en liten pose med godbiter, og belønn valpen hver gang den ser på deg. Legg etter hvert på navnet til hunden når den ser på deg, for så å belønne denne adferden. Etter hvert vil valpen forbinde navnet sitt til godbiter.
LEK
Introduserer valpen til lek så snart du kan, start gjerne med ball. Begynn med å trille ballen rolig langs gulvet, vekk fra hunden. På denne måten stimuleres jaktinstinktet i hunden, og det får du bruk for senere. Start også opp med å leke litt drakamp med hunden. Bruk en fille eller lignende som dere begge drar litt i. Her er det viktig at hunden vinner litt lett i begynnelsen, og at man ikke leker så ”hardt” at valpen begynner å knurre. Hvis valpen knurrer, avbryter du bevegelsene med en gang samtidig som du sier ”rolig” med rolig stemme. Når hunden så stopper den uønskede atferden, kan leken rolig tas opp igjen. Når det gjelder knurring finnes det n del ”bortforklaringer”, men uansett hva som har blitt hevdet om at noen raser ”prater” mer enn andre – knurring er ikke ønskelig og skal unngås så godt det lar seg gjøre. Begge disse øvelsene blir senere belønningsformer i trening av hunden.
MILJØ
Miljøtrening i begynnelsen av hundens liv er meget viktig. Hunder er spesielt sensitive når det gjelder sosialisering fra de er 3 uker til omkring 12 ukers alder. Det er i denne perioden de lærer å kom- munisere med mennesker og andre hunder, og venner seg til å bli håndtert og å forholde seg til omgivelsene. Gjennom sosialisering og ulike miljøstimuli forebygger man en rekke adferdsproblemer og minker sannsynligheten for at hunden blir redd fremmede mennesker og hunder. La hunden få oppleve så mye som mulig av forskjellige miljøer, men ta litt om gangen. La hunden oppleve skogen, byen, busser, trikker, biler, syklister, barnevogner, hester og andre dyr, eldre folk med gåstol og resten av verden der ute. Øvelsene beskrevet her er kun et utvalg, men er viktige aktiviteter man bør legge vekt på når man får en ny valp i huset. Lykke til med treningen av valpen – og husk at tålmodighet er en viktig egenskap hos hundeeieren.
Les mer i Hund&Fritid 3/2015