Ambolt Kennel: Rottweileren er en brukshund

rottweiler1
SUNNE HUNDER: Frode Løken, og Lena Davidsen, jobber hardt for å avle frem friske og sunne rottweilere.

Det er alt for mange som ikke tar hensyn til at rottweileren er en brukshund. Den trenger stimuli, og man må avle riktig for å få trygge, stabile og fornøyde hunder. Dette er en oppskrift Frode Løken fra Båstad følger nøye.

Ambolt Kennel drives av Frode Løken og Lena Davidsen, og de er lokaliserte i Båstad Trøgstad i Østfold. De driver oppdrett av rottweiler og fransk bulldogg, to raser som trues av useriøse oppdrettere og førstegangskjøpere som ikke setter seg godt nok inn i rasen. Dette prøver Frode, å endre på ved å avle frem sunne hunder som blir solgt til riktige eiere.

– Jeg har hatt hund siden 1993, da flyttet jeg for meg selv. Helt siden jeg var liten har jeg ønsket meg rottweiler, så da var det naturlig at jeg skaffet meg en rottweiler. Dette har jeg ikke angret på i det hele tatt. Det er en allsidig hund som kan brukes til det meste. Etterhvert ville vi ha en liten rase, så da skaffet vi oss en fransk bulldogg. Dette er en rase med mye personlighet. Først i 2003 hadde vi vårt første kull.

rottweiler3
VAKRE VALPER: Her ser man ett av kullene Frode og Lena har hatt.

SMIA TIL FARFAR
Kennelen til Frode og Lena heter Ambolt Kennel. Dette var et ganske uvanlig navn på en kennel, men Frode har en veldig god forklaring.
– Da jeg var liten tilbrakte jeg utallige timer i smia til farfar. Han var smed, og ambolten var et viktig redskap. I tillegg til dette er ambolten kommunevåpen i kommunen vi bor i, så da falt valget på Ambolt Kennel.

ALLE HUNDER BØR FUNGERE I SAMFUNNET

Det er mange usikre hunder, og det gjelder ikke bare rottweilere. Det er veldig viktig at oppdrettere fokuserer mer på det å avle opp hunder som kan fungere i samfunnet.
– Alle hunder bør fungere i samfunnet, uansett rase. Det er viktig å huske at hundene skal være til glede og nytte. Det skal være trivelig å ha hund. Det er viktig å avle frem hunder som er sunne og friske på alle områder. Det må være en helhet i hunden. Man vil få frem rasetypiske, sunne og friske hunder som er til glede for eier og sam funnet. For eksempel er det viktig å huske på at rottweileren er en brukshund, og skal kunne brukes til mange områder. Det er det dessverre noen som glemmer.

Dette er dessverre en rase som mange oppfatter som «kul» og fokuserer kun på det. Dette er noe av det Frode og Lena, vil endre på.

– Ja, det er viktig å huske at dette er en brukshund, og man må avle frem hunder som kan brukes til alt. Eksteriør, mentalitet, og helse er like viktig. Skorter det på en av dem vil det fort gå utover noe annet.

rottweiler5
AKTIVE OPPDRETTERE: Her ser man Frode under norgesmesterskapet i lydighet 2015.
rottweiler4
AKTIVE OPPDRETTERE: Her ser man Lena under norgesmesterskapet i lydighet 2015.

MARKEDET STYRER
Å kjøpe seg hund er noe som har blitt veldig populært de siste årene. Og med populariteten, kommer det både fordeler og ulemper. Det finnes dessverre en del oppdrettere der ute som kun avler for å tjene penger.

– Det er markedet som styrer, ja. Når det er stor etterspørsel etter hunder, kommer det mange som også avler kun for å tjene penger. I tillegg er det alt for mange som kjøper valp/hund på impuls. Det er ikke skikkelig gjennomtenkt. Når nye valpekjøpere ikke setter seg inn i rasen, hva den krever, og hva som kreves av dem som eiere, blir det fort feil og går ofte galt. Alt for mange hunder blir omplasserte på grunn av at eieren ikke har satt seg inn i hva som kreves for å ha en hund. Det bør være helt naturlig for alle som skal kjøpe sin første hund å ta kontakt med raseklubben for å få hjelp og veiledning.

Les mer i Hund&Fritid 2/2016

 

 

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...