Katrine og Øivind Westerby holder til i Fetsund i Akershus, og avler på sunne hunder som skal være rasetypiske. At dette er mennesker som brenner for rasen er ikke vanskelig å se.
Allerede når jeg parkerer på gårdsplassen dukker det opp noen hunder på verandaen som ønsker meg velkommen. I det jeg kommer inn skjønner jeg fort at dette er hunder som elsker mennesker. Her blir man møtt med kos, lek og moro med en gang, og man blir fort forelsket i rasen.
ERFARNE MENNESKER
Det er ikke vanskelig å se at dette er mennesker som er vant med hund og rasen. Katrine har tidligere hatt dalmatiner, og har per i dag 14 hunder som hun eier helt, eller er deleier i.
— Ja, jeg har selv hatt staff siden 1994. Da fikk jeg min første staff som het Frida. Dette var et veldig impulskjøp, og jeg bestemte meg plutselig for å kjøpe en staff. Etter det var jeg helt solgt. Jeg elsket den rasen. Selv begynte jeg med oppdrett av rasen i 2003. Dalmatiner har jeg hatt siden 1984, og den siste dalmatineren jeg hadde døde i 2009. En periode bodde jeg midt i Oslo med 3
dalmatinere, men det gikk fint det også. I dag har vi fire staffer her hjemme, og ti stykker ute hos andre. Noen er jeg bare deleier i.
KENNELNAVNET
Kennelnavnet Dalstaff har en veldig enkel forklaring bak seg. Det er rett og slett gjort en sammenstilling av dalmatiner og staff, Dalstaff.
— Ja, det er så enkelt. Jeg hadde både dalmatiner og staffordshire bull terrier en periode, og da var det naturlig å kalle kennelen Dalstaff. Selv om jeg ikke har dalmatiner lenger i dag, har vi beholdt navnet.
SUNN RASE
Dette er en rase som ikke har noen store helseutfordringer knyttet til seg, men som med andre raser er det noe man bør sjekke.
— Ja, vi sjekker hundene våre for blant annet L-2 HGA som er en stoffskiftesykdom. Her tar vi en enkel DNA-analyse som sier om hunden er fri, bærer, eller er rammet. Det samme sjekker vi opp for HC, som er en øyesykdom som gjør at hunden blir blind. Det finnes en øyesykdom til som heter PHPV, og her øyelyser vi valpene når de er 6 uker for å se om de har den. Men til tross for dette er det en relativt frisk rase.
Les mer i Hund&Fritid 6/2016