Kennel Ølenskjold: American akita og shiba inu

akita
Fantastisk hode og uttrykk: Hunden (tispe ) er en import fra Japan ved navn Saikoume Go Koshiwasou , til daglig kalt Sae. Deleies av Kennel Ølenskjold og Kennel GoKlumpen. Foto: Hege Mjøs

I 1983 startet Lars Johan Aareskjold kennelen Ølenskjold, men i dag er det sønnen John som har tatt over den daglige driften. Her avles det frem flotte eksemplarer av american akita og shiba inu. Far og sønn har i mange år hevdet seg i toppen, både nasjonalt og internasjonalt.

På Jæren i Rogaland finnes det en gård med en tomt på over 100 mål. Her finnes det flere hundegårder, en stor innhegning og masseplass å løpe på. Her driver John Aareskjold Tjøtta kennel Ølenskjold, som han har tatt over etter faren sin, Lars Johan. Dette er en mann med masse erfaring, og her avles det frem friske, vakre og mentalt trygge hunder.

STARTET MED AKITA

Da Lars Johan startet opp oppdrettet i 1983, var det kun med rasen akita. Den gang var det én rase, men den ble senere splittet i to. John ble etter hvert mer og mer involvert med hundene og oppdrettet, og begynte å reise rundt med faren sin på utstillinger.

— Kennel Ølenskjold ble grunnlagt i 1983 av min far, Lars Johan Aareskjold, som holder til i Ølensvåg, derav navnet Ølenskjold. Far var en av de første som begynte aktivt oppdrett av akita, som den ble kalt i de dager. I år 2000 ble rasen delt, og det finnes nå en japansk type som heter akita inu og en amerikansk variant som heter american akita. Ølenskjold har hele tiden hatt den amerikanske typen, også før rasedelingen. Vi importerte en rekke hunder fra England gjennom hele 80- og 90-tallet,og var en viktig bidragsyter til rasens utvikling i Norden. Jeg ble etter hvert mer og mer engasjert i hundene, og i en alder av 13 år, rundt 1996, startet jeg å bli med far rundt på utstillinger i både inn- og utlandet, og etter hvert overtok han handlingen av de fleste hundene på utstillinger. Etterhvert ble jeg deleier i Kennel Ølenskjold. I dag driver jeg oppdrettet ut fra en gård på 100 mål som ligger rett i utkanten av Brynesentrum på Jæren i Rogaland. Rundt 2010 ebbet interessen til far ut, og han avviklet etter hvert det aktive oppdrettet. Det er per dags dato bare jeg som driver alene, selv om far fremdeles står som medoppdretter på hundene.

valpsSelv om Lars Johan fokuserte mest på american akita, har han hatt et lite, men suksessrikt oppdrett av en annen rase også.
— Far har også hatt et lite, men meget suksessrikt oppdrett på vestgøtaspets, hvor Ølenskjold bl.a. har hatt en rekke norske og nordiske vinnere innen vestgøtaspetser som de enten har eid eller oppdrettet. Han har fremdeles 2 vestgøtaspetser hjemme på gården, bla Dexter som var den første vestgøtaen han kjøpte fra Sverige. Underveis utviklet John også en stor interesse for rasen shiba inu, og etter mye leting og undersøkelser, kjøpte han sin første shiba i 2007. Selv om John driver kennelen alene i dag, har han et godt samarbeid med Siri Larsen og Frode Ravndal som bor på Jørpeland. Sammen eier de to american akitaer og to shiba inuer sammen.

 

AKTIV FAMILIE MED GODE RESULTATER
Det er ikke bare i hundeverdenen man finner John, han holder også på med travhester og sauer. Det er ikke rart han da sliter litt med å forklare hvor stort oppdrettet hans egentlig er.
— Det er et godt spørsmål jeg ofte får, men som ikke alltid er like enkelt å svare på. For å kunne drive et aktivt oppdrett hvor man har litt ulike blodslinjer å spille på, kreves et visst antall hunder. Jeg liker ikke å ha for mange hunder hjemme selv, i og med at jeg har full jobb utenom og også driver et lite oppdrett på travhester og sau av rasen dorper. Da far var med for fullt og vi drev på topp, hadde vi nok borti 12-15 hunder fordelt på de to ulike gårdene. I dag har jeg 3 american akitaer og 2 shibaer hjemme. Frode og Siri har 2 akita og 2 shiba som jeg deleier med dem. Jeg har også 2-3 akita og 2-3 shibaer som jeg deleier eller har avtaler på med andre folk rundt om i Norge. Hjemme på Bryne har vi generasjonsbolig, der er jeg så heldig å ha mor boende som er til uvurderlig hjelp både i hverdagen og når jeg reiser rundt med jobb eller på utstillinger.

Les mer i Hund&Fritid 8/2016

Siste

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Les også

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig...

Antibiotikabruken må ned

Antibiotikabruk hos hunder har vært et økende problem de...

Ikke rop hold kjeft til hunden din

Ingenting er så ødeleggende for freden i et nabolag,...

På skitur med hunden

Å ha med hunden i skiløypa kan være enten morsomt eller rene marerittet. Det er lurt å forberede seg litt først, slik at både...

Sprukne tær – stell godt med potene i vinterkulda

Salting av veier og fortau er supert for oss med sko på bena, men kan gjøre våre firbeintevenner sårbeinte. Den store synderen for såre føtter...

Klikkertrening – mer enn bare et klikk

Klikker er et verktøy som kan være svært nyttig i innlæring av alle forskjellige adferder vi ønsker å lære hunden vår. Vi skal gi...