Allergi hos hund

En allergi er en overdreven og negativ reaksjon fra kroppens immunforsvar mot substanser («allergener») som ikke er skadelige, og som normalt ikke skulle gi en reaksjon.

POTE: Hund med atopisk dermatitt.

Disse allergenene kan være husstøvmidd og lagermidd, pollen, soppsporer, flass fra dyr, loppespytt, spytt fra bitende insekter og fôringredienser. Allergenene kan føre til allergiske reaksjoner gjennom kontakt med huden, innånding eller opptak fra mage-tarm-kanalen.

Allergiske dyr danner for mye IgE-antistoffer. Når disse bindes til allergenet, frigjøres biokjemiske stoffer. I huden fører disse til kløe, i luftveiene til pusteproblemer. Fôrallergi kan oppstå alene, eller som en
del av et allergiproblem.

ATOPISK ALLERGI HOS HUND
15 % av hundene lider av denne arvelige allergiformen, som varer livet ut. Oftest overreagerer hundene på husstøvmidd, lagermidd eller diverse pollen. Atopi utvikles som regel før treårs-alderen. Opptil 35 % av hunder med atopi reagerer også på proteiner i fôret. Allergi mot loppebitt forekommer der lopper finnes innendørs (uvanlig i Norge). Vanligste symptomer er kløe, slikking og biting. Øre- og hudinfeksjoner med gjærsopp eller bakterier kan oppstå og kan forverre kløen.


HVORDAN STILLES DIAGNOSEN ALLERGI?
Veterinæren vil gå nøye gjennom pasientens sykehistorie og undersøke dyret grundig. Parasitter og infeksjoner skal utelukkes, eller behandles. En fôrreaksjonstest kan hjelpe til å finne ingredienser som dyret mest sannsynlig vil kunne tåle. Fôrallergi utredes ved hjelp av en eliminasjonsdiett. Når veterinæren har utelukket andre sykdommer som kan gi samme symptomer som atopi, tar han/ hun en blodprøve eller gjør en hudtest for å undersøke om allergien kan behandles med immunterapi.

HVORDAN BEHANDLER MAN ALLERGI?
Atopi er en medfødt, genetisk lidelse hvor hunden danner for mye IgE- og IgGd-immunglobuliner mot allergener i omgivelsene. Heldigvis finnes det gode medisiner, og de fleste hunder vil kunne ha et godt og langt liv. Man må huske at sykdommen er arvelig, livslang og at den ofte krever en
kombinasjon av behandlinger. Tilpasning av en individuell behandling er meget viktig. En veterinær med interesse for og kompetanse på hudsykdommer kan hjelpe til med en riktig behandlingsplan.

Les mer i Hund&Fritid 7/2019

Siste

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Les også

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange...

Syk, eller bare gammel?

Når hunder blir gamle, kan de endre atferd. Noen...

Valp – Når kan vi starte treningen?

Når kan valpen bli med på sykkeltur? Når kan...

Er du trøtt?

Hvor kult er det ikke hvis hunden din svarer deg med et gjesp hvis du spør om dette? Les videre for å se hvordan...

Plagsom kennelhoste

Kennelhoste har mange av symptomene som forkjølelse hos oss mennesker. Den er svært smittsom, og meget plagsom. Det er ikke bare vi mennesker som sliter...

Hund og kulde

Kulde er vi vant med i Norge, og mange av oss elsker det, og trives ute. Hunder er ulike, og har ulik pels, og...