Leder

Kjære leser

6. november 2019

 

Klokken er 05.30, og det er stummende mørkt ute. Månen lyser gjennom tåka, og lager et trolsk og magisk bilde over innsjøen som ligger under meg.

For å ta det litt skumle først. Det er observert ulv, på 450 meters avstand fra der jeg bor. Dette var i månedsskiftet august/september. Litt ubehagelig, litt tøft og samtidig skremmende.

Den er her, og har også lagt igjen sitt stempel og avføring i ei myr. Avføringen var full av elghår, og dermed er det ingen tvil om hvem vi har hatt besøk av. Da jeg hørte dette, måtte jeg spille tøff. Grytidlig en morgen sa jeg – nå går vi oss en tur for å sjekke. Bikkja var noe betenkt, men lusket etter Astri, som for anledningen hadde tatt med en stor stokk. Tenkte at skulle vi møte den, ville jeg gjøre meg stor, og farligere enn jeg i virkeligheten er. En underlig scene, men fra min virkelige hverdag. Selv om det er påvist mindre ulv i både Sverige og Norge, så er den her – og får stadig nye kull. Jeg vet ikke helt hva jeg skal trekke frem fra dette bladet, for her er en haug med lesbart og tyggbart materiale, som bør være noe for enhver.

Veldig hyggelig at stadig flere unge satser på hund, og ønsker mer lærdom om dette! Min dyktige og tøffe journalist Therese trives best i bushen, og opererer i hele Finnmark. Denne gangen har hun besøkt Tana videregående skole, og tatt del i deres liv – med hund som læringsarena.

En frisk og lykkelig hund er det vi alle ønsker oss. I høst har mange hundeeiere, hundeskoler og alt av hundefolk vært bekymret. Hundesykdom har man kalt det, og jeg må innrømme at jeg har vært over gjennomsnittet utålmodig over så lite informasjon, og mangel på informasjon. Nærmest bare på overflaten har man fått noen runde svar. Syke hunder, blodig diaré og stadig hunder som døde. Ikke særlig lystig for hundefolket. Vår samarbeidende veterinær Monica Heggelund fra Evidensia gir oss en forklarende oppdatering, som gir oss mer kjøtt på beinet, slik at man forstår seg på hva som skjedde, og en innføring i hva en kraftig betennelse i tarmen kan ende med.

Vi tar for oss chodsky pes, denne fantastiske tsjekkiske rasen som har blitt veldig populær. For bare seks år siden startet raseklubben, og siden har rasen økt i popularitet. Forresten: «Pes» betyr hund på tsjekkisk.

Det å være alene i hjemmet, er det mange hunder som ikke liker. Cirka 15 prosent av våre hunder lider av separasjonsangst, og dette er et helt vanlig adferdsproblem. Symptomer er at hunden stresser, piper, uler, bjeffer, klorer og biter. Har du et slikt problem, så bør du gripe tak i dette og få hjelp til å takle dette best mulig.

Så må dere lage mer godbiter selv, folkens. Hunden vil også elske kortreist og hjemmelagede godbiter. I denne utgaven – godbiter av tunfisk. Prøv å lage selv: små, myke og lukter godt. Og hvor digg er det ikke å servere kortreist, og ikke alt stemplet made in China.

Vi gleder oss til Dogs4All, og venter oss et yrende liv av glade hundemennesker. Vi sees!

Astri Solheim Eikaas
Ansvarlig redaktør

Annonser: