Mange anbefaler å bruke sele fremfor halsbånd. Men feil tilpasset sele kan gi både belastningsskader og ubehag for hunden.

Jan Reinertsen har drevet Seleverkstedet i mange tiår. Han er svært opptatt av riktig ergonomi på selene han selger, og bruker mye tid på å forklare og vise kunder hvordan en sele faktisk skal sitte. Disse tipsene skal han nå dele med oss lesere i Hund&Fritid.
Jan har vært hundekjørernes svar på Reodor Felgen i en årrekke. Han har lang og bred erfaring innen utstyr og trening på hund, og har produsert alt fra sleder til kløv, potesokker, halsbånd, treningsredskaper til hund med mer. Han produserer alt med egne hender, og her overlates ingenting til tilfeldighetene. Jan ønsker heller å produsere kvalitet fremfor kvantitet.
RIKTIG TILPASNING
– Mange hunder får ikke strukket beina ordentlig frem når de løper, fordi de blir hemmet av feil seletøy. De får dermed ikke brukt all kraft og bevegelighet som de har. Dette gjelder da spesielt hunder som trekker under høy intensitet og over lengre strekk. I tillegg kan det gi belastnings skader når seler over tid presser og hindrer hunden i å utøve dens naturlige bevegelser, forteller Jan. Det er også viktig at hunden har frie luftveier og at selen ikke gnager. Desto oftere og mer intenst hunden trekker, desto viktigere er det at den bruker en riktig sele.
– Mange hundeeiere sier til meg at de ikke har noen trekkhund. Men i prinsippet har de en trekkhund hvis de har en hund som trekker i båndet på tur, forteller Jan.
GÅ-SELE
Har du en hund som ikke trekker mye, kan man bruke en halvnome eller kortsele. Denne slutter ofte midt på hundens rygg.
Les mer i Hund&Fritid 1/2019