Introduksjon til lydighet: Klasse 2

Dette er andre artikkel i serien hvor vi introduserer deg for øvelsene i
konkurranselydighet. I forrige utgave fortalte vi om klasse 1. Nå gjør vi
utfordringen litt større, og beveger oss mot klasse 2.

I alle øvelser kan du få maksimalt 10 poeng og minimum 5 for at øvelsen skal være godkjent. Får du 0 poeng i en øvelse, vil det si at den er underkjent. Selv om du får 0 poeng i en øvelse kan du fortsette lydighetsprogrammet, men det vil være vanskeligere å oppnå premiering.

FELLES SITT ETT MINUTT
I klasse 1 skal hundene ligge på rekke med tre meters mellomrom. I klasse 2 skal de nå sitte. Tiden hunden skal sitte er halvparten så kort som i felles dekk, og er på bare ett minutt. Din avstand til hunden er den samme – 20 meter.

Øvelsen starter med at alle ekvipasjene stiller seg opp på rekke med tre meter mellom hverandre. Dommeren forteller når du kan kommandere hunden i sitt og bli, før du får beskjed om å forlate hunden. Når tiden er ute får du en ny beskjed fra dommeren, og skal gå tilbake og stille deg på hundens høyre side.

FRI VED FOT
Akkurat som i lineføring blir ekvipasjene her dømt en og en, og dommeren eller en konkurranseleder forteller deg hvor du skal gå. I motsetning til klasse 1 skal hunden nå gå løs ved din venstre side. Øvelsen skal inneholde vanlig og sakte marsj med vendinger og holdt, samt springmarsj.

Du får ikke lov til å snakke med hunden underveis i øvelsen, og den skal sette seg ned automatisk når du stopper. Du kan gi kommando for å gå pent, som «på plass» eller «fot» de gangene dere begynner å gå igjen fra et holdt eller ved endringer i hastighet.

STÅ UNDER MARSJ
Før 2017 var stå under marsj en del av klasse 1. Nå har noen øvelser blitt flyttet om, og nye øvelser har blitt lagt til. I denne øvelsen begynner du med hunden sittende på din venstre side, når dommeren gir signal begynner du å gå rett frem med hunden. På nytt signal fra dommeren skal du kommandere stå, mens du enda går fremover, og hunden skal stoppe og bli
stående.

Du skal gå omtrent ti meter fra hunden før du får beskjed om å snu, gå tilbake mot hunden og fortsette to meter bak den, før du på nytt snur og tar hunden med deg. Hunden skal være løs under hele øvelsen.

INNKALLING FRA SITT, MED STÅ
Hvem vil vel ikke at hunden kommer når man roper på den?

I øvelsen innkalling fra sitt, med stå, må hunden mestre tre ting. Den må kunne bli sittende når du forlater den, og den må komme når du ber om det. Du starter med hunden sittende på din venstre side, deretter går du 20 meter før du snur. Til slutt skal du rope på hunden og den skal komme løpende inn mot deg. Men – hunden skal også stoppe. Når du har kalt inn hunden og den har løpt ca. 10 meter, skal du kommandere den til å stoppe.

Her skal den stå til dommeren gir deg signal om å kalle hunden videre inn til deg. Som regel er dette rundt ett sekund, for å se at hunden står helt i ro før den får løpe videre inn til deg.

Les mer i Hund&Fritid 7/2019

Siste

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Les også

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig...

Hunder og overvekt

Overvekt hos hunder er ikke bra for hundens helse...

Norsk hundevogn best i test

Hamax Pluto ble nylig kåret som «best i test»...

Frykten for å bli forlatt

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Du opplever piping, bjeffing og kloring av dører mm. Frykten for å bli forlatt, er et helt vanlig adferdsproblem. Å...

Belønning – Bare mat….?

Nå kom han på kurs med en sjarmerende, finsk spets. Rasen hadde han skaffet seg fordi han begynte å dra på årene, og ønsket...

Fra valp til ung hund

Valpen nærmer seg unghundsfasen og når sin kjønnsmodning gjennomsnittlig rundt 5 –12 måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Fra nå av ser du...