Aktuelt

Anton – Hele Norges favoritthund

26. august 2020

 

Du har kanskje sett ham på TV-skjermen: Den sta newfoundlands-
hunden som vet hva han vil, og som følge av det ble rikskjendis
og Gullruten-nominert over natta.

– Anton er veldig rolig, og verdens snilleste hund. Men han kan kanskje være litt sta og vil få viljen sin, forteller matmor Monica Sagen om hunden som ble rikskjendis over natta.

Da Monica og mannen Fredrik meldte hunden Anton på TV-serien «Fra bølle til bestevenn», ante de ikke hvilken vending livet ville ta etterpå. I dag blir de stoppet på gaten av både voksne og barn som vil ta bilder sammen med den sorte newfoundlandshunden, han får fanbrev i posten og de får ofte besøk på døra fra fans som har funnet ut hvor de bor.

Men hverken Monica eller Fredrik har noe imot Antons nye berømmelse. Hun forteller at de er sosiale mennesker, og bare synes det er hyggelig når det ringer på i boligen i Stjørdal.

I etterkant av TV-innspillingen stoppet det ikke for den store kosebamsen. Han ble invitert til å være med på TV-programmet Lindmo, og var plutselig også nominert til Gullruten. I tillegg inngikk de et samarbeid med Rema 1000, der det blant annet ble laget en Youtube-serie om Anton, «Anton,
veien til kjærligheten».

– Anton var nominert som «Årets deltager» i Gullruten. Han vant ikke, men
vi er like glad uansett. Det er utrolig artig å være med på alt sammen, og vi kunne ikke forestilt oss alt dette, sier Monica.

TILBAKE TIL START
Underveis i TV-serien ble vi kjent med den litt egenrådige Anton, som, om han ikke ville gå videre, la seg ned og nektet å reise seg igjen. Har dette blitt bedre etter hjelpen Monica fikk?

– Vi har nok gått litt tilbake til start, innrømmer Monica om hvordan det har gått med dem når alle innspillingene var ferdige.

– Maren sa at jeg har vært for snill med Anton. Jeg har prøvd å bli streng når han legger seg ned og ikke vil gå videre. Men det er vanskelig å være streng når han er så søt, og jeg blir heller litt lattermild, forklarer Monica om hvilke tilbakemeldinger hun hadde fått fra Maren Teien Rørvik som
skulle hjelpe dem med utfordringen. Å få en 80 kilo tung hund til å gå videre når den ikke vil mer, er ikke bare bare.

Monica presiserer også at Maren var veldig flink, men at det er hennes egen innsats i treningen av Anton det står på. Når Monica går en tur i nabolaget med Anton vet han nøyaktig hvor langt han skal gå på forhånd. Og Monica må gjerne planlegge turen godt om hun skal på jobb som hjelpepleier senere på dagen. Hun vet nemlig ikke nøyaktig når de kommer tilbake.

– Anton pleier å være med mannen min, Fredrik, på jobb. Da ligger han bak i bilen og koser seg. Og han husker hvor Fredrik jobbet sist han var med. Når vi da går tur, går Anton direkte til den plassen og legger seg ned. Om Fredrik ikke er der betyr ingenting, men vi får ham ikke med oss før
Fredrik kommer med bilen. Da reiser han seg opp og går rett inn i bagasjerommet, forklarer Monica og ler. Hun legger til at det som oftest ikke er et problem for Fredrik å komme og hente dem. Det er verre om han
er på jobb på et helt annet sted.

For henne og Fredrik er Anton en helt spesiell hund og et kjært familiemedlem. Og i løpet av de siste månedene har han også blitt hele Norges nye favoritt.

LIVSSTILSENDRING
Newfoundlandshunder er store hunder og skal ifølge rasestandarden ligge på en gjennomsnittsvekt på 68 kilo. Anton veide en periode hele 85 kilo og trengte å gå ned noen kilo for å komme i bedre form. De inngikk et samarbeid med Rema 1000, og skulle i den forbindelse bytte til et nytt fôr i
samråd med veterinær.

– Anton har aldri vært farlig overvektig. Han er jo en stor hund med kraftig
kroppsbygning. Men vi fikk beskjed av veterinæren om at han godt kunne gå ned noen kilo. Og etter at vi ble mer bevisst, har Anton nå gått ned hele 5 kilo, forteller Monica.

Det var ikke alle typer hundefôr Anton ønsket å spise, og de endte ofte opp med å blande ut litt andre godsaker i maten for å få det ned. Etter at de begynte å gi ham fôret Vetivo spiser Anton opp maten sin hver dag.

Og om du trodde Anton nøyer seg med bare middagen sin, tar du feil.

– Etterpå må han ha dessert. Vi har ikke noe annet valg enn å gi ham dette, ellers får vi høre det. Da står han og bjeffer og varsler til vi kommer med en tyggepinne eller lignende, sier Monica og legger til at de ikke har noe imot at hverdagen har blitt slik med Anton i hus. Han er jo et familiemedlem han også.

I tillegg til fôrendringen har de også blitt mer bevisste på turlengden. Anton
synes ikke det er så spennende å gå tur i nabolaget, men om de drar til fjells eller i skogen er han i sitt ess. Så lenge det ikke er vann i nærheten, da.

Monica forteller at om det ikke passer å bade, kan de ikke gå tur i nærheten av sjø eller vann. Da er det ingenting som holder igjen den svarte kosebamsen. Han elsker vann, og ser han vann, da skal han bade. Dermed har svømming blitt Antons form for trening i sommermånedene på varme
dager. Da kan han holde på i timevis.

FÅTT NYE VENNER
I løpet av samarbeidet med Rema 1000 var det også et mål at Anton skulle finne kjærligheten, i tillegg til å endre på kostholdet sitt og få en bedre livsstil. Han fikk med skritteller så Monica skulle bli mer bevisst på hvor mye aktivitet han var i, og de møtte flere ulike hunder som han kunne bli kjent med.

– Vi møtte blant annet en pyrenéerhund som vi også har gått flere turer sammen med. Anton synes det er veldig spennende i begynnelsen, men så bryr han seg ikke så mye mer når de er ferdig å hilse. Denne har han gått noen turer sammen med, sier Monica.

Hun legger til at Anton faktisk foretrekker å leke med hunder som er mindre enn ham. Da kan de løpe rundt sammen og leke «sisten». Og de bytter gjerne på å være den som jager de andre, eller å være den som blir jaget.

Anton har fått flere nye venner, men noen valper kommer det nok ikke til å bli. I hvert fall ikke med det første.

Annonser: