Leder

Kjære leser

2. mars 2020

 

Et godt nytt hundeår har begynt – 2020!

Håper dere alle har det bra? Og at dere kjenner på optimismen over lysere tider?

Utgangen av 2019 ble her hjemme dominert av en som ikke lenger klarte å ta del i livet og kjenne på optimismen. Har Ari Behn med sin bortgang lagt igjen noen spor etter seg? Definitivt, tenker jeg. Livet er ikke alltid så enkelt å leve for alle, og varmen i vårt samfunn har over mange år vært bortglemt. Vil en hund hjelpe på ensomhet? Vil den gi deg den kosen du ikke oppnår fra andre mennesker? Den har alltid tid til deg, og den vil aldri svikte deg….. aldri.

Jeg skal ikke gå inngående inn i dette temaet, men jeg kjenner til mange hundeeiere som virkelig sliter med sin psyke. Jeg vet også at ensomheten og det at andre ikke bryr seg om en, kjennes som en sterk, indre smerte.

Hundefolket – er vi vennlige mot hverandre, eller styres vi av vårt ego? Oppdrettere – samarbeider man, og ønsker man andre oppdrettere vel?

Innenfor ringen – tåler man å tape? Eller finnes det mye skitkasting og misunnelse? Jeg bare hiver ut noen tanker og teser, som et lite signal på at vennlighet overfor andre er en styrke, som man bør avle videre på.

Det er veldig hyggelig å drive et hundeblad, når vi har så bra samarbeid med hundefolk fra nord til sør. Jeg skal ikke gå inn på fylker, for der kan jeg feile. Endringer og sammenslåing er litt hot her hjemme, og plutselig ble litt av vår identitet visket ut.

Å ha en hel flokk med hunder i sin hverdag, krever disiplin. Vi møter Tonje K. Halvari fra Tana, som har en stor hundeflokk der samspill og lydighet er drillet inn under polarhimmelen. Grunnlydighet er noe av det viktigste man lærer hunden, og så samhandling, da. Å leve med en hel flokk er ensbetydende med å bli kjent med mange individer, og selv lære mye om hundespråket.

Vi har rundt om, både i Norge og Norden, mange gode oppdrettere. Vi har over år satt fokus på dette, fordi det er viktig å kjenne til gode oppdrettere, når du en dag skal kjøpe valp.

Vær kresen og bruk mye tid og spør mye, før du velger oppdretter. Avl og oppdrett er både vanskelig og omdiskutert. Vi som valpekjøpere står overfor mange hensyn. Men med godt grunnarbeid og research, står du sterkere.

Team Hund&Fritid satser også på et sterkt tiår, og ledertispa føler en optimisme for året 2020 som jeg aldri før har kjent!

Ta godt vare på deg selv og flokken din!

Astri Solheim Eikaas
Ansvarlig redaktør

Annonser: